Categories Zdrava ishrana

Zašto treba izbegavati dijete sa interneta?

Pojedine osobe ne razumeju koncept individualne dijete i posmatraju ovaj problem na pogrešan način. Najčešće su ubeđenja da je sasvim u redu početi sa primenjivanjem trenutno popularne dijete iz nekog časopisa ili sa interneta. Drugi se upuštaju u eksperimente sa pilulama i čajevima ili jednostavno gladuju. Sve je to, nažalost, pogrešno.

Foto: Pexels.com
Foto: Pexels.com

Pilule i čajevi za mršavljenje, koji se agresivno reklamiraju, ne pružaju rešenje problemima sa kilogramima jer oni utiču na centre za glad u mozgu. Tada osoba konzumira uobičajenu hranu, ali u manjoj meri. Po prestanku tretmana, telo uzvraća udarac. Apetit se povećava, pa nastaje još veći problem. Gladovanje je najgora odluka koja može da se donese.

Pročitajte i… Tonon dijeta: 10 kilograma manje za samo dve nedelje

A zašto su štetne uopštene, popularne dijete? Zato što je svaki čovek različit. Razlikuju nam se metabolizmi, potrebe za energijom i nutritijentima. Evo primera: osoba A radi kao prodavačica u supermarketu i ne kreće se tokom rada. Osoba B je fitnes instruktor, a osoba C je lekar čiji rad podrazumeva dnevne i noćne smene.

Razlikuju ih i navike u ishrani, genetika, fizička forma, visina, masa, procenat masti, mišića i vode u telu, krvna slika, krvni pritisak, kao i eventualna oboljenja, bilo da su akutna ili hronična. Sve pomenuto su varijabile koje utiču na izbor i količinu namirnica u ishrani. Nutricionista najbolje zna ko, kada, koliko i šta treba da pojede, jer ako bi osobe A, B i C imale identičan plan ishrane, prva bi se ugojila, druga smršala, a treća eventualno ostala na nekom optimumu. Ovo je samo pod uslovom da su sve tri osobe zdrave. Ako su bolesne, situacija postaje komplikovanija, jer treba uzeti u obzir i namirnice koje osobe smeju ili ne smeju da koriste.

Ostatak teksta pročitajte na sledećim stranama…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TAKOĐE ZANIMLJIVO!

ESTETICA magazin

IDEJE ZA UREĐENJE DOMA