10 razloga zašto je brokoli „superhrana“

by | jun 28, 2016

Brokoli je nepravedno zapostavljen na našim trpezama, jer je ovo povrće prava „superhrana“ i odličan je borac protiv raznih bolesti, te uspešno smanjuje rizik od raka, srčanih bolesti i dijabetesa tipa 2.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Budući da sadrži velike količine antioksidantnih vitamina A, C i E, brokoli usporava oštećenje ćelija izazvano delovanjem slobodnih radikala, koje dovodi do starenja i pojave različitih bolesti.

Flavonoidi pronađeni u ovoj namirnici mogu da pomognu da se organizam lakše bori protiv bolesti, tvrde naučnici. Redovnim konzumiranjem oovg povrća, svaki treći dan u proseku, može da ojača vaš imuni sistem i ublaži upale.

Pročitajte i… 10 dobrih razloga da kelj postane vaše omiljeno povrće

Genetičar dr Džek Juvik sa Univerziteta u Ilinoisu je rekao: „Fenolna jedinjenja imaju dobru antioksidativnu aktivnost, i postoji sve više dokaza da je ova aktivnost utiče na biohemijske procese koji izazivaju upale koje dalje uzrokuju nastanak brojnih bolesti i oštećenja.“

Kada jedete brokoli, korisna jedinjenja koja ova namirnica sadrži se apsorbuju u telo i transportuju do određenih oblasti tela ili završe koncentrisana u jetri. Drugim rečima, flavonoidi se šire kroz telo krvotokom i i smanjuju upale zahvaljujući svojim antioksidativnim aktivnostima.

Zašto je još dobar prokoli pročitajte na sledećim stranama… 

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

1. Jače kosti 

Jedna manja porcija brokolija sadrži više od potrebnog dnevnog unosa vitamina K – koji je izuzetno važan za izgradnju i očuvanje kostiju. Takođe, sadrži i duplo više o preporučene doze vitamina C zbog čega pozitivno utiče na kosti, a naučno je dokazano da žene koje unose dovoljne količine vitamina K znatno smanjuju rizik od preloma kuka i komplkacija koje prati osteoporoza kostiju.

Pročitajte i… Sprečite osteoporozu: Top 10 namirnica za jače kosti

2. Jača imunitet i štiti od raka

Ovo povrće obiluje antioksidansima koji smanjuju rizik od raka želuca i pluća. Takođe, sadrži beta karoten i vitamin C, te jača imunitet kada nas ometaju prehlade i viroze.

Brokoli ima pozitivan efekat, naročito kod lečenja raka dojke jer sadrži sulforafan, sustancu koja ubija ćelije raka i na taj način sprečava razvoj bolesti, ali i njeno širenje ako se pojavi.

Žene koje uzimaju veću količinu folne kiseline koju ova namirnica sadrži izložene su manjem riziku od pojave raka grlića materice ili pluća.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

3. Štiti kardiovaskularni sistem

Dobrobiti brokolija na zdravlje su višestruke jer je još ranije dokazano da čuva arterije. Ovo povrće bogato je vlaknima zbog čega se posebno preporučuje osobama koje imaju visok nivo holesterola. Takođe, ako redovno jedete brokoli, pripremajući ga na pari kako biste sačuvali njegove nutritivne sastojke, značajno možete smanjiti rizik od pojave tromba. Takođe, brokoli se, zajedno sa ostalim zelenim povrćem, posebno preporučuje osobama koje pate od anemije jer sadrži velike količine gvožđa.

Pročitajte i… Umirite želudac i creva: Najbolje namirnice za bolju probavu

4. Zdravlje pluća 

Poznato je da je brokoli među najzdravijim namirnicama i da pomaže u prevenciji tumora, ali nedavno je otkriveno da pomaže i bolesnicima s plućnim bolestima, takođe zahvaljujući sulforafanu koji sadrži.

Količina enzima u plućima varira od osobe do osobe pa tako i količina sulphorafana, a za sada se tek rade detaljnija istraživanja kako bi se utvrdilo koje su sve dobre strane u prehrani bogatoj ovom supstancom, a potrebno je istražiti i koje bi se još plućne bolesti mogle lečiti na ovakav način. Do tada se svima preporučuje da jedu brokoli kad god mogu.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

5. Zdravi bubrezi i čišćenje organizma

Povrće poput kelja, brokolija i karfiola je puno vlakana, vitamina C i K koji su potrebni bubrezima kako bi pravilno funkcionisali.

Ova namirniva bogata je i antioksidansima koji čiste telo. Takođe, obiluje enzimima koji pomažu vašem digestivnom traktu da radi dobro. Sirov brokoli je najbolji, jer takav ima najviše hranljivih materija.

Pročitajte i… Hrana koja leči: Namirnice za zdrave bubrege

6. Protiv dijabetesa

Brokoli je veoma zdrava namirnica. Intenzivna boja ovog povrća najbolji je pokazatelj da sadrži antioksidanse, vitamine i ostale hranljive materije, te je korisna i u borbi protiv dijabetesa. Takođe, brokoli sprečava nastanak oštećenja krvnih sudova koje mogu biti posledica ove bolesti.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

7. Zdravlje očiju

Brokoli je bogat izvor vitamina B2 koji pomaže očima da se prilagode svetlosnim promenama. Neodtatak ovog vitamina može dovesti do raznih upalnih procesa i bolesti oka, do zamućenosti vida i naprezanja očiju. Redovnim konzumiranjem ovog povrće može se značajno smanjiti rizik od katarakte, ili se pak smanjiti njen napredak.

Pročitajte i… Kako rukola izbacuje otrove iz tela!? + recept za salatu

8. Bolje pamćenje

Kako biste poboljšali memoriju na jelovniku što češće treba da se nađu kelj, spanać, peršun, brokoli, kupus, prokelj koji obiluju vitaminom K čije delovanje pojačava moždane funkcije i popravlja pamćenje jer čuva ćelije od oksidacije.

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

9. Lakše mršavljenje

Povrće s visokim procentom dijetetskih vlakana, kao što su brokoli, prokelj, spanać, grašak, kukuruz, sočivo i kelj dodatno će vam pomoći u mršavljenju stoga ga uvrstite u svakodnevni jelovnik.

Pročitajte i… Isprobajte brokoli dijetu

10. Brokoli u službi lepote 

Brokoli je bogat beta-karotenom koji održava zdravlje kože i poboljšava ten. Za razliku od drugih vrsta namirnica, u sastavu brokolija je alfalipoinska kiselina, koja sprečava stvrdnjavanje kolagena u telu, što uzrokuje pojavu celulita. Uključite tri ili četiri porcije brokolija (kuvanog na pari) u svoj nedeljni jelovnik.

Tagovi: