Beli luk crne boje? Ukusniji je, zdraviji, bez mirisa i možete da ga napravite same!

by | decembar 8, 2016

Novi gastronomski hit nas je potpuno „razožurao“… Reč je o belom luku crne boje koji je na gastro sceni prisutan već gotovo dve decenije, a nedavno se popularnost ove namirnice preselila iz Azije i na evropski i američki kontinent. 

beli luk crne boje

Foto: Guliver/Getty Images

Američki profesionalni kuvari brzo su ovaj neobičan luk uvrstili u svoju kulinarsku rutinu, ističući da  ima niz prednosti u odnosu na običan beli luk – slatkog je ukusa, nema neprijatan miris, ne ostavlja neugodan zadah, a zadržao je svoja blagotvorna svojstva.

U gastronomiji je veoma važan, jer ima divan estetski momenat,

Zanimljivo je da ova namirnica zapravo nastaje procesom kuvanja cele glavice neoljuštenog belog luka, koji se prethodno fermentisao na niskoj temperaturi u toku mesec dana. .

Ni efekat na zdravlje i blagodat našeg organizma nije zanemarljiv – ima dva puta više antioksidanasa od klasičnog belog luka, staje na put problemu sa cirkulacijom i reumatoidnom artritisu, a može da posluži i u prevenciji Alcahajmera.

Crni – beli luk sadrži kalcijum, magnezijum, selen, fosfor, vitamin C i vitamin B6.

Pročitajte i… Kako sa samo četiri limuna, spremljena na poseban način, da ojačate imunitet

Kliknite na sledeću stranicu… 

beli luk crne boje

Foto: Guliver/Getty Images

Zanimljivo je da crni beli luk možete da napravite i u kućnoj radinosti, premda je sam proces komplikovan i ne isplati se. Naime, potrebno je neočišćen beli luk staviti na dno posude, a potom je prekriti aluminijskom folijom. Potom se drži u redni 40 dana na temperaturi od 60 Celzijusovih stepeni.

Tako se zapravo dobija ovo kulinarsko „čudo“, čiji su jedinstven miris, ukus i tekstura potpuno prirodni.

beli luk crne boje

Foto: Guliver/Getty Images

U Koreji, koji je na neki način „postojbina“ ove namirnice, postoji drevna legenda koja kaže da je crni beli luk Bog darovao ljudima kao garanciju besmrtnosti.

Prednosti crnog belog luka:

  • stimuliše imuni sistem
  • izuzetno je dobar za prevenciju raka
  • izvrstan je u borbi protiv upala i prehlada
  • čisti krvne sudove
  • sprečava razvoj ateroskleroze
  • staboilizuje krvni pritisak i uopšte stimuliše rad srca i krvnih sudova
  • pozitivno deluje na rast i deobu ćelija što izaziva efekat podmlađivanja, pa je poznat i kao čuvar mladosti

Pročitajte i… Zaboravite na tradicionalne čajeve, ove zime pije se ĐUMBIR!


Zapratite nas na Viberu! Učestvujte u kreativnim razgovorima i prvi čitajte najinteresantnije vesti sa portala “Lepota i zdravlje” >>> http://www.viber.com/lepotaizdravlje

 

Tagovi: