Namirnice koje snižavaju holesterol

by | 15 januara, 2015

Povišen nivo holesterola veoma je čest poremećaj, a glavni problem je to što ne daje nikakve simptome, pa je redovna kontrola krvi jedini način da se otkrije na vreme.

Foto: unsplash.com/Webvilla

Foto: unsplash.com/Webvilla

Iako većina ljudi ne pridaje značaja ovom problemu, višak masnoće u krvi jedan je od glavnih faktora rizika za oboljenja krvnih sudova koja vode kardiovaskularnim oboljenjima, srčanom i moždanom udaru.

Prevencija

Nepravilna ishrana – prekomerna upotreba namirnica životinjskog porekla (meso i mesne prerađevine, mleko, punomasni sirevi…) i proizvoda na bazi rafinisanog šećera i belog brašna, nezdrava termička obrada (prženje, pohovanje) i fizička neaktivnost, najčešći su uzročnici nagomilavanja masnoća u krvi.

Kao i u slučaju drugih oboljenja, i ovde treba da važi pravilo – bolje sprečiti nego lečiti.

Beli luk
Ovo lekovito povrće dokazano snižava krvni pritisak i holesterol u krvi, te sprečava stvaranje opasnih krvnih ugrušaka. Najdelotvorniji je kada se koristi u sirovom stanju, mada se u prodaji mogu naći i brojni suplementi.

Maslinovo ulje
Snižava štetni i stimuliše povećanje korisnog holesterola. Sprečava pretvaranje štetnog holesterola u toksični ili “oksidisani” oblik i tako štiti arterije od plaka.

Kurkuma
Rezultati studija pokazuju da glavni aktivni sastojak ove začinske biljke – kurkumin snižava holesterol i sprečava stvaranja krvnih ugrušaka. Osim toga, ima i snažno antikancerogeno dejstvo.

Grejpfrut
Pulpa ovog ploda sadrži pektin koji snižava holesterol u krvi i prevenira aterosklerozu. Sok nema ovu moć pa je važno da se grejpfrut konzumira ceo.

Đumbir
Snižava holesterol i trigliceride koje proizvodi jetra. Najčešće se koristi kao začin, ali se od ovog lekovitog korena priprema i čaj. Podstiče cirkulaciju i širi krvne sudove koji snabdevaju krvlju ruke i noge.

Avokado
Snižava holesterol i širi krvne sudove, a mononezasićena oleinska kiselina iz avokada svojim antioksidativnim dejstvom sprečava stvaranje štetnog LDL holesterola koji uništava arterije.

Zeleni čaj
Istraživanja su pokazala da zeleni čaj snižava trigliceride i holesterol u krvi, pa samim tim štiti i krvne sudove od ateroskleroze.

Imela
Ova poluparazitska biljka najčešće se koristi za regulisanje krvnog pritiska i lečenje krvnih sudova kojima povećava elastičnost, skida naslage sa njihovih zidova i poboljšava cirkulaciju.

Pasulj
Ustanovljeno je da samo pola šolje kuvanog pasulja na dan snižava holesterol za 10 procenata.

Jabukovo sirće
Naučno je dokazano da jabukovo sirće jača imunitet i ubrzava metabolizam, poboljšava cirkulaciju, štiti srce i krvne sudove, čisti organizam od toksina, snižava krvni pritisak i reguliše nivo lošeg holesterola, masnoća i šećera u krvi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.