Categories Zdrava ishrana, ZDRAVLJE

Izbegavajte ih: Ove 4 namirnice dodatno će pojačati sve simptome tokom ciklusa

Možda niste znale, ali ponekad same sebi otežamo ONE dane u mesecu i to nepravilnom ishranom. Stručnjaci tvrde, da pojedine namirnice mogu dodatno naštetiti vašem kako psihičkom, tako i fizičkom stanju, tokom ciklusa. Kako je ciklus za svaku od nas gotovo neizdrživ, ne bi trebalo da dodatno komplikujemo stvari. Kako bi sve bilo jednostavnije, tokom ciklusa sledeće namirnice izbacite sa menija.

1. Mlečni proizvodi

Naravno da je bez mlečnih namirnica teško, a ako vam je ishrana bez njih potpuno nezamisliva, pokušajte da ih svedete na minimum, bar tokom ciklusa. Mlečni proizvodi mogu usporiti vaš metabolizam i umoriti vaša creva, što u kombinaciji sa menstrualnim grčevima, može izazvati pojačan bol u stomaku.

2. Šećer

Tokom ciklusa, mnoge žene u slatkišima traže utehu za svoje vrtoglave promene raspoloženja. Uzburkani hormoni stvaraju neutoljivu želju za slatkišima, a udovoljavanje toj želji može dovesti do povišenog nivoa šećera u krvi. Posledice toga su još intenzivnije promene raspoloženja, psihička i fizička iscrpljenost i pojačan umor.

Jasno je da je tokom ciklusa teško potpuno se odreći slatkiša, ali pokušajte da to bude red čokolade ili parče kolača, bez ikakvog preterivanja.

3. Kofein

S obzirom na to da smo tokom ciklusa veoma pospane i iscrpljene, kako bismo ostale budne i aktivne, često posežemo za kafom. Ipak, medicinski stručnjaci tvrde da je tokom menstruacije poželjno izbegavati bilo kakve kofeinske napitke, jer kofein sužava krvne sudove, pa usporava dotok krvi u matericu, što može dodatno pojačati menstrualne grčeve i bol.

4. Preterano slana hrana

Iako možda volite začinjeniju hranu, pokušajte da tokom ciklusa budete umereni. Preterano slana hrana izaziva nadutost, što je poslednje što vam je tokom onih dana potrebno.

Iako vam se čini da se prema ovim savetima, tokom ciklusa morate odreći baš svega što volite, pokušajte da budete umereni. Kada nađete pravu meru, sve će biti mnogo lakše, a vi se nećete mučiti sa pojačanim simptomima ciklusa, koji vas i bez toga dovoljno iscrpljuje.

Foto: @weheartit

Bezglutenska ishrana zahteva drasične promene u vašem jelovniku

Sve blagodeti konzumiranja tople vode

Crevna kandidijaza: Simptomi, lečenje i ishrana

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TAKOĐE ZANIMLJIVO!

ESTETICA magazin

IDEJE ZA UREĐENJE DOMA