Categories ZDRAVLJE

Kad hormoni podivljaju: Simptomi hormonskog disbalansa

Svakog meseca hromoni prave haos vašem raspoloženju, koži i umu. I dok se njihovi nivoi stabilizuju nakon menstruacije, nekoliko simptoma poput sresa i anksioznosti mogu takođe potpuno da ih poremete.Zato treba da naučite koja je razlika između “normalnog” poremećaja hormona koji izaziva menstruacija i simptomi koji je prate i pravog poremećaja hormona sa opasnim uzrocima – piše Hafington post. Doktorka Alisa Dvek savetuje kako da prepoznate kada je vreme za posetu lekaru i na kroz koja stanja se može manifestovati ozbiljan poremećaj hormona.

 

1. Umor

Iscrpljenost je jedan od najčešćoh simptoma, koji može imati mnogo uzroka. “Ukoliko ste umorni posle nedelje pune završnih ispita ili kasnog ostajanja na poslu, verovatno je sve u redu. Ali ako se stalno osećate iscrpljeno i primetite naglo dobijanje kilograma, varijacije u apetitu i neobično ponašanje creva, to može biti znak umanjene funkcije štitne žlezde” – kaže Dvek. Saravno, svima se dešava da se osećaju umorno, ali ukoliko za to nema očiglednih razloga, potražite savet lekara.

 

2. Promene na koži

Bubuljice se javljaju iz različitih razloga, ali velike i cistične akne na donjoj polovini lica mogu ukazivati na povišen nivo testosterona – upozorava Alisa Dvek. Iako ovo nije problem koji vas može životno ugroziti, promene na koži ovog tipa mogu se odraziti na psihu. Povišen nivo testosterona se vrlo lako reguliše i koža će se očistiti uz pravilnu medicinsku terapiju.

 

3. Dlake

U pitanju je veoma brz rast tamnih dlaka na grudima, leđima i rukama koji se javlja iznenadno. Ova pojava može ukazivati na pojavu tumora koji nastaje iz poremećaja rada testosterona – ističe Dvek. Nemojte se odmah uspaničiti, tumori ovog tipa su retka pojava, a često se uspešno tretiraju lekovima ili operacijom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TAKOĐE ZANIMLJIVO!

ESTETICA magazin

IDEJE ZA UREĐENJE DOMA