Kako da budemo zdraviji u novoj godini?

by | 2 januara, 2022
Kako da budemo zdraviji

Kako da budemo zdraviji cilj je svakoga od nas uvek, a naročito se time zanimamo početkom nove godine…

Nova godina je za svakoga od nas predstavlja vreme kada počnemo da mislimo o promenama. I uvek je negde na prvom mestu zdravlje. A kako da nam ono postane prioritet tokom cele godine, otkrivamo vam u nastavku.

Kako da budemo zdraviji u novoj godini

Jedite više celih namirnica

Najlakši i najodrživiji način da poboljšamo zdravlje jeste da konzumiramo cele namirnice. To podrazumeva neprocesuirano voće, povrće, semenke, ribu i orašaste plodove. Ova hrana, prema istraživanjima, umanjuje rizik od srčanih oboljenja, gojaznosti, visokog nivoa šećera u krvi i dijabetesa tipa 2.

Više se krećite

Zadajte sebi zadatak da se svaki dan što više krećete. Izađite iz autobusa stanicu ranije, koristite stepenice umesto lifta, idite pešice u prodavnicu… Male promene mogu i te kako mnogo da utiču na naše zdravlje.

Izbacite zaslađena pića

Sokovi i druga zaslađena pića povećavaju rizik od srčanih oboljenja, masne jetre, gojaznosti, karijesa… Izbegavajte ovakve napitke i radije izaberite prirodne varijante.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Foodie (@foodacheffing)

San

Dovoljno kvalitetnog sna u toku noći sprečava rizik od gojaznosti, depresije i srčanih oboljenja. Osigurajte svom telu i umu zdrav san, svaki dan.

Fizička aktivnost

Fizička aktivnost blagotvorno deluje i na telo i na um. Izaberite onu u kojoj uživate i svakodnevno se krećite. Bilo da je u pitanju plivanje, vožnja bicikla, šetnja ili odlazak u teretanu, osećaćete se bolje.

Vreme za sebe

Izdvajanje vremena za sebe nije sebično, već je neophodno za optimalno zdravlje i dobro stanje. Budite sebi na prvom mestu s vremena na vreme.

Više domaće hrane

Potrudite se da što manje jedete napolju. Pripremajte jela unapred i nosite kuvani ručak na posao. Tako ćete sprečiti napade gladi i gojaznost, a ješćete zdravije.

Pročitajte i… 10 saveta o ishrani za zdraviji život

Više vremena provodite napolju

Boravak u prirodi umanjuje stres i poboljšava raspoloženje. Stoga, potrudite se da u ovoj godini boravak u prirodi postane vaš svakodnevni ritual.

Ograničite vreme ispred ekrana

Kompjuter, laptop i smartfoni, njima smo svakodnevno izloženi. A tomože da izazove depresiju, ansionost i osećaj usamljenosti. Stoga, potrudite se da ograničite vreme koje provodite pred ekranima.

Negativni odnos prema telu

Prestanite da na svoje telo gledate s negativnog aspekta. Probudite u sebi samopouzdanje koje se krije u svakome od nas.

Posetite lekara

Donesite odluku da idete na sistematske preglede svake godine. Uradite krvnu sliku, urinokulturu, posetite ginekologa i stomatologa. Prevencija je ključna za mnoge bolesti, kao i otkrivanje oboljenja u ranoj fazi.

 

lepotaizdravlje.rs Galeanu Mihai/iStock/Getty Images Plus via Getty Images

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.