Categories Zdrava ishrana, ZDRAVLJE

Kako izdržati dijetu: 6 trikova za kontrolu porcija

U potrazi za savetima za zdravu ishranu ili mršavljenje, stalno se nailazi na frazu ,,kontrola porcija’’. Jednostavno rečeno, kontrola porcija znači pridržavanje određene količine hrane po obroku: prava količina zavisi od vaših potreba za kalorijama i hranljivim materijama i naravno od onoga što vas čini sitim. Bez obzira da li pokušavate da smršate ili samo da usvojite zdrave navike u ishrani, važno je da znate kako izgleda zdrava porcija.

,,Porcija se razlikuje od veličine posluženja’’, kaže dijetetičar Karolin Kaufman (Caroline Kaufman). ,,Veličina posluženja je izmerena količina hrane ili pića (ono što vidite na etiketi) a vaša porcija je količina koju u stvari konzumirate’’, objašnjava ona. Često je odgovarajuća veličina porcije jednaka jednom posluženju, ali to nije uvek tačno.

Kontrola porcija je važan element plana mršavljenja.

Ako pokušavate da smršate, najbolji način praćenja unosa kalorija jeste da znate kakav je sadržaj hranljivih materija u jednom posluženju i onda kontrolišete porcije. Važno je napomenuti i da brojanje kalorija i mršavljenje uopšte nije za svakoga. Ima i mnogo drugih faktora, kao što su navike pri spavanju, stres i genetika, koji mogu da utiču na mršavljenje i to mnogo više nego sam unos kalorija. Ako imate istoriju poremećaja u ishrani, treba uvek da se prvo konsultujete sa lekarom pre nego što promenite prehrambene navike.

Čak i ako mršavljenje nije vaš cilj, poštovanje razumnih veličina porcija pomaže da obroci budu balansirani i hranljivi.
Cilj je da se jedu obroci razumne veličine koji vas čine sitim i sadrže raznovrsne hranljive materije.

Ima mnogo uputstava za poređenje hrane sa predmetima iz svakodnevnog života – na primer, jedna porcija proteina treba da bude otprlike veličine špila karata. Takođe možete da koristite šoljice za merenje da biste odredili porcije u odnosu na veličinu posluženja i prilagodili ih sopstvenim potrebama.

Ali ne nosimo svi sa sobom špil karata ili šoljice za merenje. Kaufman i Baumrind u nastavku predlažu neke jednostavnije načine za prirodan unos zdravih veličina porcije, kako biste mogli da razvijete bolje navike u ishrani a da ne potrošite mnogo energije razmišljajući o tome.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TAKOĐE ZANIMLJIVO!

ESTETICA magazin

IDEJE ZA UREĐENJE DOMA