Categories Zdrava ishrana, ZDRAVLJE

Kako izdržati dijetu: 6 trikova za kontrolu porcija

1. Neka vaš tanjir bude podeljen na sledeći način: 50/25/25.
Najbolji način da odoka odredite zdrave porcije? Napunite tanjir ili činiju sa 50 odsto povrća ili salate, 25 odsto nemasnih proteina i 25 odsto povrća sa skrobom ili ugljenim hidratima. Ovo vam pomaže da otprilike automatski kontrolišete porcije. Ovaj pristup vam takođe pomaže da u ishranu uključite puno povrća, koje ima malo kalorija i masti.

2. Jedite iz manjih tanjira.
Stvar je u suštini u tome da na taj način zavarate um da jedete više nego što zaista jedete. Bez obzira da li jedemo u restoranu ili kuvamo kod kuće, svi želimo da nam tanjiri budu puni, primećuje Baumrind. ,,Prvo jedemo očima i nosem.’’ Tanjir za salatu napunjen do vrha izgleda i deluje bogatije nego ta ista količina na velikom standardnom tanjiru – što vas priprema da očekujete da budete siti nakon obroka, bez obzira na stvarnu količinu hrane.

3. Odvojite sa strane višak hrane pre obroka.
Ako pripremate večeru i nameravate da nešto ostavite za ručak ili sledeće veče, izdvojite taj višak pre nego što počnete da jedete, kaže Baumrind. Na taj način možete da odredite pravu veličinu porcija pre obroka. Mnogo je teže zaustaviti se kad je u tanjiru ostalo još ukusne, domaće hrane.

4. Jedite pola porcije u restoranu.
Bilo da ste sami ili u društvu. ,,Na većini mesta, jedna porcija je dovoljna za dve osobe’’, ističe Baumrind. ,,Zamolite konobara da vam spakuje pola pre nego što vas posluže’’, predlaže ona. ,,Ili podelite glavno jelo sa osobom sa kojom ste.’’

5. Prestanite da jedete direktno iz ambalaže.
,,Odredite određenu količinu hrane kao jednu porciju (koristite veličinu posluženja na pakovanju kao uputstvo) i uzmite repete u istoj količini ako želite još’’, kaže Kaufman. Kada užinate u pokretu, spakujte hranu u plastične kesice sa zatvaračem, kaže Baumrind.

6. Razdvojite vreme za obrok i vreme za TV.
Unos hrane kada vam nešto odvlači pažnju skoro uvek dovodi do prejedanja – ako ne obratite pažnju na ono što jedete, teško je odrediti kada ste siti. Da biste vodili više računa, izbegavajte unos hrane ispred ekrana, kaže Kaufman. To se odnosi i na TV i na laptop. Baumrind ide i korak dalje: ,,Isključite telefon, ostavite ga sa strane i sedite mirno, uživajući u društvu (drugih) i hrani.’’

Foto: GettyImages

4 zlatna pravila za dugoročan gubitak kilograma

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TAKOĐE ZANIMLJIVO!

ESTETICA magazin

IDEJE ZA UREĐENJE DOMA