Categories ZDRAVLJE

Kako makrobiotička ishrana deluje na naš organizam? P&O sa dr sc. med. Ninom Bulajić

 S autorkom knjige dr sc. med Ninom Bulajić razgovarali smo o prednostima koje pruža makrobiotička ishrana, a vas pozivamo da iskoristite priliku i već ovog vikenda isprobate makrobiotički plan ishrane koji će učiniti da osetite lakoću i povećanje energije. Nadamo se da ćete poželeti sa nama da podelite utiske i iskustva – ili eventualna pitanja i nedoumice. Pišite nam u komenarima posta.

Detoksikacija putem makrobiotike naziv je nove knjige dr sc. med. Nine Bulajić, mikrobiologa i prvog terapeuta makrobiotike sa dozvolom za rad Ministarstva zdravlja Republike Srbije. U njoj ćete pronaći sve što vam je potrebno za kvalitetnu detoksikaciju organizma: plan ishrane, praktična uputstva i vrlo jednostavne, upotrebljive recepte za ukusne makrobiotičke obroke. Ali, dobićete i mnogo više: odgovore na pitanje šta je zdrava ishrana i prava detoksikacija organizma, jer ovih dana mnoge od nas pogrešno veruju da se organizam “čisti” dijetom limunadom, koju je popularizovala Bijonse, ili detoks-dijetom sa minimalnim unosom ugljenih hidrata Kortni Kardašijan.

Zato smo u razgovoru sa dr Ninom Bulajić krenuli od samog početka, od pitanja šta makrobiotika.

“Makrobiotika nije samo ishrana, već celoviti pristup zdravlju. To je filozofija života koja nas uči da razumemo kosmos, prirodu i čoveka”, objašnjava ona. “Ideju o makrobiotici i vezi između tela, psihe i duše, postavio je još otac zapadne medicine, Hipokrat, a obogatili su je japanski učitelji, pre svega Žorž Osava i Mičio Kuši i to na osnovama kineske tradicionalne filozofije i medicine. Zato je makrobiotika i idejno i geografski sveobuhvatna. U makrobiotici se izučavaju principi koji pokreću živu i neživu materiju (YIN i YANG) kao i osnovni elementi koji ispunjavaju prirodu svojim energijama u neprekidnom toku (voda, drvo, vatra, zemlja i metal). Kroz ovu prizmu se sagledavaju čovek, zdravlje i ishrana.”

Diplomirali ste na Medicinskom fakultetu u Beogradu, završili specijalizaciju iz medicinske mikrobiologije, doktorirali i stekli nastavno i naučno zvanje u Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu… Kako ste se zainteresovali za makrobiotiku i počeli da je izučavate?

Svi smo u porodici patili od mnogobrojnih zdravstvenih problema, za koje konvencionalna medicina nije imala dobra rešenja ili su lekovi bili bezuspešni. Moj suprug, tada advokat, voleo je da čita knjige iz alternativne medicine i davao razne predloge, uključujući makrobiotiku. Kao specijalista i naučni istraživač na polju medicinske mikrobiologije uspešno sam izbegavala “nenaučne” informacije nekoliko godina. Ipak, suočena sa manjkavostima moderne medicine, predala sam se makrobiotici. Rezultati su u mojoj porodici bili fascinantni. To me je inspirisalo da odem u Sjedinjene Američke Države da izučavam makrobiotiku, ali i tradicionalnu i holističku medicinu uopšte.

 

Koji su, po vama, osnovni principi zdrave ishrane, i da li je nužno izabrati baš makrobiotiku da bismo se zdravo hranili?

Osnovno je da ishrana bude što prirodnija i raznovrsnija, bez pesticida i drugih hemikalija (organska). Namirnice koje treba koristiti jesu žitarice i njihovi proizvodi, povrće, mahunarke, bela mesa (pre svega riba), voće, koštunjavi plodovi, semenke, kvalitetna ulja i razni dodaci. Utvrđeno je koliko nam je potrebno ugljenih hidrata, masti, belančevina, vitamina, minerala i vlakana dnevno. Nauka o ishrani je sada još preciznija po pitanju vrste i količine šećera, masnoća, kao i adekvatnih izvora raznih hranljivih materija. Nije nužno da se izabere makrobiotička ishrana da bismo se pravilno hranili. Ali, ono što makrobiotika nudi više od ostalih pravaca jeste da je ishrana bazirana ne samo na hemijskim, već i na energetskim principima i da makrobiotika nije samo ishrana, već se bavi celokupnim bićem čoveka. Saveti su u makrobiotici vezani i za energetske vežbe, masaže, spoljne tretmane, lekovite napitke i rad na ličnom razvoju u psihološkom i duhovnom smislu. Makrobiotičko savetovanje je kompletna edukacija o zdravom stilu života, što nam je uvek potrebno.

Ono što makrobiotika nudi više od ostalih pravaca jeste da je ishrana bazirana ne samo na hemijskim, već i na energetskim principima. Makrobiotika nije samo ishrana, već se bavi celokupnim bićem čoveka

Suši i rolnice od zelenog povrća

Recepti u vašoj knjizi, Detoksikacija putem makrobiotike, veoma su jednostavni a namirnice prilagođene našem podneblju. Imam utisak da ste u ovoj knjizi na neki način “demistifikovali” makrobiotiku, koja se često doživljava kao veoma komplikovan i zahtevan sistem ishrane. Da li je moguće primenjivati makrobiotiku i bez namirnica koje su nama egzotične, poput algi, miso paste itd.?

S druge strane, da li je, i zašto je, dobro biti otvoren prema prehrambenim navikama drugih kultura i mentaliteta?

Pročitajte i… Konačan spisak: 8 najzdravijih namirnica na svetu

Kliknite za nastavak intervjua…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TAKOĐE ZANIMLJIVO!

ESTETICA magazin

IDEJE ZA UREĐENJE DOMA