Kako oralna higijena utiče na zdravlje čitavog tela?

Oralna higijena je novi veliki zdravstveni pokret.

by | 12 jula, 2021

Iako se oralna higijena najčešće povezuje s estetikom, postoji jedan aspekt o kojem ne razmišljamo: ona utiče na zdravlje, ne samo usta, već čitavog tela.

U wellnessu je ovakav, holistički pogled na naše zdravlje sve popularniji, a naglašava da su svi delovi tela povezani u funkcionalnu celinu te su svi važni za celokupno zdravlje. Na primer, uzimajući to u obzir, neki fitnes instruktori insistiraju na disanju kroz usta tokom određenih vežbi.

I zaista, usta su prozor i kapija do zdravlja (odnosno bolesti) tela. U kineskoj tradicionalnoj medicini, smatra se da se rad organa manifestuje na jeziku.

U nastavku, otkrivamo na koji način je oralna higijena povezana sa zdravljem te šta treba da preduzmete kao vid prevencije.

Oralna higijena i celokupno zdravlje: Kakva je veza?

Usna duplja je prepuna bakterija, a neke od njih ne izazivaju samo karijes i oralne probleme. Istraživanja su pokazala da na primer parodontopatija (oboljenje koje dovodi do ispadanja zuba) može da izazove srčana oboljenja, moždani udar kao i bakterijske upale pluća.
Isto tako, studije su pokazale su da oralna oboljenja povećavaju rizik od srčanog udara, dijabetesa, Alchajmerove bolesti, pa čak mogu i da dovedu do komplikacija tokom trudnoće.

Kako održavati idealnu oralnu higijenu te time unaprediti svoje zdravlje?

Oralni mikrobiom sastoji se od preko 20 milijardi mikroorganizama, pa je važno održavati balans. Zdravlje usne duplje jača imuni sistem i brani organizam od opasnih spoljnih patogena. (Pročitajte i… Zubi stradaju zbog pogrešnog pranja)

U svetu su počele da se proizvode paste za zube koje vode računa o mikrobiomu usne duplje (ne ugrožavaju ga). Dok ne postanu zastupljene i na našem tržištu, zube perite pastom bez hemikalija i fluora. Još jedan bonus za vaše oralno zdravlje: Uvrstite u ishranu namirnice koje imaju antioksidantno i antiupano dejstvo.

lepotaizdravlje.rs AndreyPopov/iStock/Getty Images Plus via Getty Images

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.