Kako prepoznati stomačni virus i pravilno ga lečiti

by | 22 oktobra, 2021

Stomačni virus, koji uključuje simptome poput mučnine, povraćanja i dijareje, veoma je neprijatan, u ovom periodu i veoma učestao, a uzročnik može biti i Covid-19. Saznajte kako da ga prepoznate i pravilno lečite zahvaljujući platformi DokTok. Savete smo dobili od dr Nikole Stojkovića, lekara opšte prakse.

Razlog velikog talasa obolelih od stomačnog virusa jeste to što se lako prenosi – maske u ovom slučaju nisu toliko delotvorne. Laka je transmisija virusa – prenosi se putem prljavih ruku i predmeta i lako unosi u organizam. Zbog pandemije virusa Covid19, imunitet je generalno svima slabiji što dodatno olakšava transmisiju virusa.

Simptomi

Simptomi stomačnog virusa su mučnina, povraćanje, proliv i učestali odlasci u toalet. Javlja se i malaksalost, usled gubitka elektrolita, povraćanja i proliva.

Dijagnostika

Pri dijagnostici, pacijenti se šalju na koprokulturu da bi se otkrio uzročnik. Ukoliko su digestivni problemi praćeni visokom temperaturom, pacijenti se pre toga šalju u kovid ambulantu na testiranje. I u kovid ambulanti ima pacijenata sa simptomima stomačnog virusa – tako da i virus Covid-19 može biti uzrok digestivnih tegoba.

Lečenje i ishrana

U lečenju stomačnog virusa, preporučuje se uzimanje što više tečnosti, pomalo. Drži se čajna dijeta – pije se čaj, jede dvopek, nešto nemasno, bez jaja i mlečnih proizvoda. Takođe treba voditi računa o pravilnoj hidrataciji i ishrani i nakon što tegobe prođu.

U prvim danima nakon virusa ne treba jesti ništa masno ni previše začinjeno, već kuvano jelo ili meso koje nije prženo u masti. Dakle, nešto što neće iritirati želudac. Potom treba postepeno uključivati i druge namirnice u ishranu, ali i unositi mnogo natrijuma i kalijuma, tečnosti, supe.

Dodatna terapija

Pacijentima koje muči stomačni virus često se daje i infuzija, kao i klometol, koji smanjuje mučninu i lepo deluje na simptome. Savetuje se i uzimanje vitamina C i vitamina D, a pored njih se mogu koristiti i drugi vitamini.

Savetuje vas dr NIKOLA STOJKOVIĆ, lekar opšte medicine

Diplomirao na Fakultetu medicinskih nauka u Kragujevcu. Stručno se usavršavao u Turskoj, Španiji i Austriji i predstavljao Srbiju na Forumu medicine u Rusiji. Pisao je naučne radove iz oblasti interne medicine i psihijatrije. Izabran je za jednog od mladih talenata grada Leskovca iz kog potiče, a trenutno radi kao lekar opšte prakse u Domu zdravlja.

Pročitajte i… Bolovi u stomaku koje ne smete ignorisati

twinsterphoto / iStock via Getty

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.