Categories ZDRAVLJE

Kako sam ispravila kičmu i povratila samopouzdanje

Pravilno držanje i jaki mišići leđa i stomaka, osnova su, ne samo dobrog izgleda, nego i zdravlja. U to se uverila i naša čitateljka koja godinama sebe nije mogla da natera da se ispravi – sve dok jednoga dana nije osetila nesnosan bol u krstima. Podelila je sa nama svoju priču…

Oduvek sam znala da je pravilno držanje tela (čitaj: ispravljena leđa, podignute grudi i glava) prvi uslov da ostavite dobar utisak. Žena koja ima dobro držanje deluje vitkije i samouverenije. Nažalost, pogurena leđa i spuštena ramena godinama su bili moja prirodna poza i “zaštitni znak”. Na visokim štiklama i uvek sa glomaznom preteškom torbom na ramenu, koja je postala sastavni deo stajlinga žene 21. veka, izgledala sam još pogrbljenije. Bila sam svesna da takav položaj tela čini da moja figura izgleda ružno, međutim, to nije bilo najgore od svega. Jednog dana, u trenutku dok sam ustajala od kancelarijskog stola, osetila sam nepodnošljiv bol u krstima. Nemoćno sam se srušila na stolicu, u panici da će me i najmanji pokret pretvoriti u doživotnog invalida!

 

Štikle kao neprijatelj
Srećom, to se nije desilo, ali me je ovaj incident naterao da se obratim lekaru. Tako sam i saznala da sve više ljudi mlađih od 45 godina pati od različitih oboljenja kičme, zbog kojih se leči medikamentima ili odgovarajućim oblicima fizioterapije. Osnovni uzroci ovih problema uglavnom su povrede ili genetska predispozicija. Međutim, i stres, opšta slabost organizma i nepravilno držanje tela sve češće uzrokuju nastanak i razvoj bolesti kičme. Lekar mi je objasnio da držanje utiče na potporni aparat kičme. Ako stojite ili sedite pogrbljenih leđa, povećavate pritisak na pršljenove, zglobove, mišiće i ligamente koji su oslonac za kičmu. Cipele sa visokim potpeticama možda su dobar saveznik u zavođenju, ali svakako nisu prijatelj zdravlja.

 

Početak lečenja
Nakon što je lekar utvrdio problem, propisao mi je fizioterapiju. Usledila su nova, ne baš prijatna, otkrića – moje desno rame i levi kuk viši su u odnosu na levo rame i desni kuk, a iz profila – izgledam kao znak pitanja! Ali, to i nije neko iznenađenje, jer i moj otac izgleda baš tako. Zapravo, skoro sva rodbina sa tatine strane izgleda tako – svi su oni visoki, mršavi ljudi, izduženog torzoa. Tokom celog školovanja patila sam zbog svoje građe. Mrzela sam to što sam najviša i najmršavija od svih devojčica u razredu, a u pubertetu posebno sam patila zbog malih grudi. Povijala sam ramena i spuštala glavu, jer mi se činilo da sam tako manje upadljiva. Mama me je stalno opominjala da se ispravim, ali meni je to stvaralo još veći kompleks, pa sam se još više povijala.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TAKOĐE ZANIMLJIVO!

ESTETICA magazin

IDEJE ZA UREĐENJE DOMA