Kako se vaša vagina menja u 30-im, 40-im, 50-im…

Promena, sazrevanje i starenje normalni su procesi koji se odigravaju u našim telima od rođenja pa do smrti. Baš kao i svaki drugi deo tela, tako se, s godinama, menja i naša vagina.

by | 13 aprila, 2021

Osim što u školi na časovima biologije učimo ponešto o stidnim dlačicama i menstrualnom ciklusu, to je manje-više sve što, tokom formalnog obrazovanja, saznajemo o ženskom polnom organu i promenama koje se na njemu dešavaju tokom života. A naravno, baš kao što se svaki drugi deo tela menja i stari, tako se s godinama menjaju i vulva i vagina, te ova tema zaslužuje da o njoj znamo više.

Iako su vulva, spoljašnji deo ženskih genitalija, i vagina, unutrašnji deo, dva različita dela tela, oni tokom životnog ciklusa rade kao jedna celina. Ovi intimni delovi tela stare u isto vreme, na sličan način, u skladu s hormonalnim promenama kroz koje žena prolazi tokom života.

Kako se vagina menja s godinama

U 20-im

Do 20. godine života, većini nas sopstvena vagina i vulva više nisu nepoznanice kakve su bile u tokom puberteta. U 20-im godinama života imamo optimalan nivo estrogena u telu, pa je vagina elastična, a koža vulve je osetljiva, te je sklonija gljivičnim infekcijama. U ovom dobu, mnoge žene su seksualno aktivne, a samim tim i podložnije polno prenosivim bolestima. Zbog toga se savetuje, pre svega, upotreba prezervativa, korišćenje pH neutralnih preparata za intimnu negu i redovni, godišnji ginekološki pregledi.

Vagina tokom i nakon porođaja

Prema statistikama, žene danas prvo dete dobijaju, u proseku, sa 26,3 godine. Ali, uprkos tome koliko godina imate, važno znati kako porođaj utiče na vaginu i vulvu.

Prema istraživanjima, 30% žena koje su se porodile vaginalno doživele su neku vrstu oštećenja tkiva i mišića vagine i karličnog dna. Ma koliko vagina bila elastična, i ona ima svoj maksimum, a tokom porođaja, ukoliko se rastegne previše, dolazi do pucanja. Ipak, bez panike – to se dešava mnogim ženama i kasnije se može sanirati i držati pod kontrolom. Period isceljenja kreće se od šest do 12 nedelja. Dno karlice može i da oslabi tokom porođaja i trudnoće. Međutim, to se takođe može popraviti čuvenim Kegelovim vežbama.

U 30-im
Bez obzira na to da li ste se dosad porađali ili ne, trebalo bi da počnete da radite tzv. Kegelove vežbe. One jačaju mišiće karličnog dna, koji su potpora vagini, materici, bešiki i crevima. Ukoliko se izvode pravilno i kontinuirano, možete sprečiti inkontinenciju uzrokovanu porođajem, starenjem i gojaznošću. Kegelove vežbe imaju takođe i benefite kada su seksualni odnosi u pitanju.

Uz sve ovo, žene u 30-im godinama koje koriste kontraceptivne pilule, mogu da imaju simptome suvoće vagine, što je sasvim normalna pojava pri upotrebi ovih pilula. (Pročitajte i… Oprez! 11 nuspojava pilula za kontracepciju koje morate imati u vidu)

U 40-im

Perimenopauza može da se javi već tokom 30-ih godina, ali najčešće počinje u 40-im. Uglavnom traje između četiri i osam godina. U ovom periodu, nivoi estrogena su neregularni, što uzrokuje suovoću vagine i povećava rizik od vaginalnih infekcija.

U 50-im

U proseku, menopauza se javlja u 51. godini. To je period kada jajnici prestanu da proizvode estrogen, što znači da se umanjuju rezerve ženskih hormona. Neki stručnjaci pacijentkinjama savetuju da u ovom periodu koriste zamensku hormonsku terapiju, kako bi se lakše nosile s simptomima menopauze, među kojima je i suvoća vagine. U ovom periodu, usled manjka estrogena koji hidrira vaginu, ona postaje suva, bleda, dehidrirana, a može se javiti i svrab. Stručno, ova pojava naziva se vulvalno-vaginalna atrofija. Ipak postoje lubrikanti poput gelova i ulja koji umanjuju suvoću vagine, ali potrebno se posavetovati se s stručnjakom.

Iako vagina i vulva tokom života prolaze kroz velike promene, uvek postoje načini kako da rešite problem ili da umanjite neprijatnost. Najvažnije je da o svemu što vas muči otvoreno razgovarate sa izabranim ginekologom.

 

lepotaizdravlje.rsCliff Booth via Pexels

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.