Kalendar alergija: Evo kada će simptomi biti najjači

Otečeni kapci, peckanje u očima, sekret? Ovo su najčešći simptomi polenske alergije

by | 15 aprila, 2021

Budite se sa otečenim kapcima, zapušenim nosem i peckanjem u očima? Ovako počinju jutra svih koji pate od polenske alergije.

Alergija na polen smatra se jednom od najvećih epidemija našeg veka, jer pogađa svaku petu osobu. Simptomi ne moraju biti jaki, ali su izrazito neprijatni i umeju prilično da zagorčaju život. Sve simptome moguće je držati pod kontrolom, pod uslovom da znate na koji tip polena ste alergični i kada je vreme za prevenciju. Zato, zavirite u kalendar alergija za 2021. godinu.

Šta je, u stvari, alergija na polen?

Polen je fini, cvetni prah koji je biljkama potreban za razmnožavanje. Stvaranje polena počinje daleko pre cvetanja i prvi znaci alergije mogu vam se javiti već u februaru. Iako polenova zrna mogu biti različitog prečnika, ona koja izazivaju alergije uglavnom su veličine od 30 do 50 mikrometara. Ono što izaziva alergiju su hemijska jedinjenja i proteini koji se nalaze na površini zrna. Primera radi, ambrozija ima čak šest alergenih proteina! Kada zrno polena dođe u kontakt sa vlažnom sluznicom, oslobodi upravo ove supstance i ljudski organizam počne da reaguje.

Kalendar alergija za 2021. godinu

U Srbiji se javljaju tri perioda kada je koncentracija polena maksimalna: u proleće (polen drveća i žbunja), u rano leto (polen trava) i početkom jeseni (poleni korova). (Pročitajte i : Prehlada ili alergija? Kako prepoznati simptome)

Polen drveća

Ako ste alergični na polen drveća, za vas će biti najkritičniji period od februara do početka maja. Polen leske pojavljuje se u vazduhu već u prvim danima januara, dok sredinom februara doživljava svoj pik i obično je to vreme kada najveći broj ljudi oseti prve simptome. Visoke koncentracije polena zadržavaju se sve do sredine aprila, mada polenska zrna drveća ostaju u vazduhu sve do prve nedelje juna.

Periodi maksimalnih koncentracija:

druga polovina februara i mart: leska, tisa i čempresi

kraj marta i april: jasen, breza, platan i hrast

Polen trava

Oni kojima problem izazivaju poleni trava, simptome mogu da očekuju počev od maja. Trave cvetaju od maja do polovine jula, a većina manjim intezitetom cveta i u septembru.

Maksimalne koncentracije polena trava: 15. maj – 15. jun

Polen korova

Korovi cvetaju od druge polovine maja do novembra. Ovaj period obuhvata cvetanje ambrozije, raznih vrsta loboda, kiselice, bokvice i pelena. Ipak, period koji donosi najviše nevolja ljudima jeste avgust, kada je aktivna ambrozija.

Maksimalne koncentracije polena ambrozije: 1. avgust – 20. avgust

polen trava, kalendar alergija

 

 

 

 

 

Pet trikova koji provereno umanjuju simptome alergije na polen

Terapiju koja će ublažiti neprijatne simptome može prepisati samo lekar. Ipak, postoji čitav niz navika koje možete uvrstiti u svoju svakodnevicu, a koje će vam pomoći:

1. u nedeljama kada su maksimalne koncentracije polena, ograničite svoj boravak napolju

2.  u nedeljama kada su maksimalne koncentracije, ukoliko imate certifikovanu klimu, koristite ovaj uređaj za provetravanje, a prozore držite zatvorene

3. po dolasku kući, promenite odeću, istuširajte se i operite kosu da biste smanjili količinu polena sa kojom ste u kontaktu

4. veš sušite u mašini za sušenje veša, a ne napolju

5.  kada ste napolju nosite šešir sa širokim obodom i zaštitne naočari. Takođe, poželjna je odeća dugih rukava. Ako je pretoplo, pokrijte se laganom maramom

Pročitajte i: Kako da se izborite protiv alergijskog rinitisa

www.lepotaizdravlje.rsJevtic / iStock via Getty, FreePhotos, PublicDomainPictures/Pixabey

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.