Categories Zdrava ishrana, ZDRAVLJE

Ketogena dijeta: Detaljan vodič za početnike + JELOVNIK ZA 7 DANA !

Često Postavljana Pitanja

1. Da li ću ikada ponovo moći da unosim ugljene hidrate?

Da. Ali na početku je bitno da ih eliminišete u potpunosti, ili ne više od 20-50 grama dnevno. Ovo je bitno da biste uopšte mogli da uđete u ketozu, tj. mod sagorevanja masnoća. Koliki je tačan minimalni iznos ugljenih hidrata zavisi od osobe do osobe. Kasnije ćete moći da sa vremena na vreme, na primer jednom u 10 dana, izađete iz ketoze i da konzumirate ugljene hidrate u većem obimu. Bitno je samo da se odmah zatim vratite na uobičajen ritam ishrane.

2. Hoću li izgubiti mišićnu masu?

Bilo koja vrsta dijete nosi sa sobom rizik od gubitka mišićne mase. Ali, viši unos proteina i viši nivoi ketona mogu da smanje gubitak mišića, pogotovo ako podižete tegove.

3. Da li moram da se punim ugljenim hidratima?

Ne. Ali, čini se da uzimanje više kalorija od ugljenih hidrata sa vremena na vreme (jednom u deset dana) je veoma korisna stvar.

4. Koliko proteina mogu da konzumiram?

Morate biti umereni proteinima. Ako ste neumereni, i proteini mogu dovesti do porasta nivoa insulina u telu i smanjenja nivoa ketona. Gornja granica je verovatno 30 procenata ukupnog kalorijskog unosa hrane. Ili drugim rečima, dnevni unos ne bi treba biti veći od jednog grama proteina po kilogramu telesne mase (bez masnih naslaga).

5. Neprestano sam umoran i osećam se slabo

Verovatno niste u punoj ketozi ili ne možete efikasno da koristite ketone. Da biste se izborili sa ovim, smanjite unos ugljenih hidrata i pogledajte odgovore na prethodna pitanja. Suplementi kao što je MCT ulje ili ketoni u čistom obliku mogu da vam pomognu da pregurate ovu fazu.

6. Moj urin miriše na voće. Zašto se to dešava?

Nemojte da vas to brine. To je jednostavno zbog izlučivanja nusproizvoda ketoze.

7. Moj dah miriše. Šta mogu da uradim?

To je uobičajena stvar kao rezultat ketoze. Pokušajte sa ispiranjem usta vodom koja je namirisana na prirodan način.

8. Čuo sam da je koteza jako opasna. Da li je to istina?

Ljudi često mešaju ketozu sa ketoacidozom. Ketoza je prirodan režim funkcionisanja metabolizma, a ketoacidoza se javlja samo u slučaju dijabetesa koji je izmakao kontroli.

Ketoacidosis is veoma opasna, ali ketoza i ketogena dijeta su normalna i zdrava stanja.

9. Imam probleme sa probavom i dijarejom. Šta mogu uraditi?

Ovo je uobičajena nuspojava i obično prolazi nakon 3 do 4 nedelje. Ako se nastavi i dalje, unosite više vlaknastog povrća. Magnezijum u obliku suplemenate može pomoći i kod konstipacije.

 

Pročitajte i…Zeleni čaj i med kao spas za akne

 

Zapratite nas na društvenim mrežama FacebookInstagramYoutube i pridružite nam se na Viber public chatu

1 komentar

  1. Hvala Vam za clanak o KETO ishrani sa predlozenim jelovnikom, puno mi znaci jer sam upravo na pocetku. Shodno tome, imam puno pitanja i nedoumice u vezi izbora namirnica, npr. Semenke suncokreta da li se preporucuju…. pa Vas molim da mi odgovorite i kazete da li u Srbiji postoji institucija ili strucno lice za KETO DIJETU, kako bih ih kontaktirala.
    S postovanjem.
    Sladjana.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TAKOĐE ZANIMLJIVO!

ESTETICA magazin

IDEJE ZA UREĐENJE DOMA