Categories ZDRAVLJE

Koksaki virus: Bolest prljavih ruku koja oštećuje srce

Umor, malaksalost, gubitak apetita, groznica, bol u grlu, plikovi u ustima, na šakama i stopalima, trnjenje leve ruke… Ovo su pouzdani znaci infekcije koksaki virusom, bolesti prljavih ruku, koja se retko javlja, ali je vrlo opasna jer može napasti srčani mišić i izazvati njegovo trajno oštećenje. Zato je veoma važno prepoznati je na vreme i što pre potražiti medicinsku pomoć.

Foto: Thinkstock

A i B tip

Infekcija koksaki virusom A tipa naziva se i bolešću šaka, stopala i usta, mada može izazvati i konjunktivitis. S druge strane, tip B najčešće uzrokuje plućne tegobe, groznicu, bol u stomaku i glavobolju, a oba ova virusa ponekad dovode do meningitisa, miokarditisa i perikarditisa.

Usled oštećenja ćelija, srčani mišić više nije u stanju da se kontrahuje, pa srce više ne šalje dovoljnu količinu krvi u organizam. U odbrani od virusa, stvaraju se antitela koja se sa njim bore, što ponekad aktivira autoimune procese (telo počinje da napada sopstvene ćelije). Koksaki virus može trajno da ošteti srčani mišić, pa samim tim ugrozi i celokupno zdravlje i budućnost pacijenta.

Simptomi

Infekcija koksaki virusom uglavnom se ispoljava nakon nepreležane ”bezazlene” prehlade i manifestuje se slično prehladi i gripu. Ponekad prolazi bez ikakvih simptoma i zato se često naziva ”bolest sa 10 lica”. Najčešće pogađa decu i tinejdžere i u većini slučajeva prolazi bez posledica, a jak imunološki sistem ključan je za odbranu od ovog oboljenja.

U početnoj fazi javljaju se slabost, pospanost, nelagodnost i mršavljenje, ponekad praćeni prolivom i gušoboljom. Tegobe koje slede jesu povišena temperatura, glavobolja, povraćanje i bol u trbuhu, nakon čega nastupa takozvana meningealna faza čiji su najvažniji znaci glavobolja i povraćanje (kod odojčadi napetost fontanela), odbrambeni refleks koji ukazuje na povećan tonus vratnih i leđnih mišića, preosetljivost na svetlost i zvuke, te neurovegetativni poremećaji –bradikardija (usporen rad srca), opstipacija (zatvor) i poremećaj svesti. Nakon tri do pet dana svi simptomi nestaju i bolesnik se brzo oporavlja.

Kliknite na sledeću stranicu…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TAKOĐE ZANIMLJIVO!

ESTETICA magazin

IDEJE ZA UREĐENJE DOMA