Categories ZDRAVLJE

Koksaki virus: Bolest prljavih ruku koja oštećuje srce

Foto: Thinkstock

Kako prepoznati oštećenje srca?

Simptomi koji ukazuju na to da je koksaki virus napao srce jesu zamor, ubrzan srčani rad, preskakanje srca, gušenje i oticanje nogu. Kako bolest napreduje, zamor je sve veći, tako da oboleli mora da zastane i da se odmori čak i kada napravi samo nekoliko koraka. U teškim slučajevima dolazi do infarkta ili naglog popuštanja srca sa smrtnim ishodom.

Dijagnoza i lečenje

Prisustvo koksaki virusa nije moguće otkriti standardnim biohemijskim analizama, pa se u slučaju sumnje na infekciju rade specifični testovi, u specijalizovanim ustanovama. Lek za ovu bolest ne postoji, a terapija se sastoji od lečenja aritmije, srčane slabosti, i eventualno, autoimunih procesa. Neophodno je mirovanje i jačanje imuniteta, što će pomoći da se organizam sam izbori sa izazivačem bolesti.

Pročitajte i…Ovi simptomi otkrivaju sindrom policističnih jajnika

Saveti za jačanje imuniteta

Poboljšajte varenje. Osim što izaziva čitav niz tegoba, loše varenje negativno utiče i na imunološki sistem. Zato je pravilna ishrana od velike važnosti, ali se mora voditi računa o tome da se namirnice dobro kombinuju kako bi se obezbedila optimalna apsorpcija hranljivih materija. To podrazumeva razdvajanje proteina i ugljenih hidrata, konzumiranje voća samo na prazan stomak, uzimanje vode pola sata pre jela i minimum tri sata nakon obroka.

Izbegavajte industrijsku hranu i pića. Grickalice, slatkiše, supe iz kesice, proizvode od belog brašna, rafinisana ulja i upotrebu soli svesti na minimum…

Započnite dan kašičicom meda, ceđenim sokom od limuna, grejpfruta i narandže i porcijom sezonskog voća.

Ostavite cigarete i smanjite unos alkohola.

Redovno uzimajte propolis kapi. Tri puta dnevno po 30 kapi u malo vode.

Koristite kapi od ehinacee.

Uz svaki osnovni obrok jedite veliku porciju sveže sezonske salate. XJedite svež beli luk koji, osim što jača imunitet, suzbija virusne infekcije i koristan je za zdravlje srca.

Uzimajte mešavinu meda, matičnog mleča i propolisa.

 

Zapratite nas na društvenim mrežama FacebookInstagramYoutube i pridružite nam se na Viber public chatu.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TAKOĐE ZANIMLJIVO!

ESTETICA magazin

IDEJE ZA UREĐENJE DOMA