Koliko seksa je… previše?

Odgovor će vas možda iznenaditi.

by | 8 jula, 2021

Prosečna odrasla osoba ima seksualni odnos 54 puta godišnje (jednom nedeljno), kaže jedna studija. Ukoliko je vaš lični prosek nešto veći, sigurno ste se zapitali: koliko je seksa previše? I da li previše seksa ima nekakve posledice?

Definicija prečestog seksa je promenljiva, a sve dok ne boli i donosi zadovoljstvo, bilo koja količina seksualnih odnosa je u redu, kažu stručnjaci.

Ipak, pomaže da znamo da li nam telo daje signale da je vreme za predah.

Previše seksa: koji su rizici?

Glavni fizički znaci prečestog seksa je prekomerno oticanje vagine i stidnih usana. Isto tako, bol je jasan pokazatelj da imate previše seksa. Naime, prečesti seksualni odnosi dovode do suvoće vagine što uzrokuje neprijatnost i bol.  U ovim slučajevima, stručnjaci savetuju da napravite pauzu.

Prečesti seks može da uzrokuje infekcije vagine i bešike, a može doći i do povreda polnih organa.  Kada su muškarci u pitanju, i oni mogu da osete posledice prečestih seksualnih odnosa. U slučaju da se jave bol i otok na samom polnom organu, kao i poteškoće prilikom mokrenja, vreme je da napravite predah od seksa.

Pročitaje i… Šta je seksomnija i kako se ispoljava?

U nekim slučajevima, previše seksualnih odnosa može da izazove i stanja u kojima je potrebna medicinska pomoć. Ukoliko primetite previše sekreta, krvarenje, rane na polnom organu, bol prilikom uriniranja ili bol u samoj vagini, vreme je da posetite lekara.

Stručnjaci na kraju savetuju da sve dok koristite odgovarajuće lubrikante i pravite pauze između seksualnih odnosa, nećete imati nikakvih nus-pojava od previše seksa.  Generalno, savet je da osluškujte svoje telo.

 


 

Svi podaci koje iznosimo isključivo su informativnog karaktera. U slučaju da sumnjate na bolest ili imate potvrđenu dijagnozu, obavezno se obratite izabranom lekaru koji će vam dati najbolji savet i uputstvo za lečenje.

lepotaizdravlje.rsW R via Pexels

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.