Korak po korak: Detaljan priručnik za samopregled dojki

by | 18 maja, 2019

Istraživanja pokazuju da je najčešći karcinom kod žena – karcinom dojke. Ono što ohrabruje u poslednje vreme je to što stopa uspešnog lečenja raste, dok ukoliko se karcinom otkrije u početnom stadijumu uspešnost lečenja je skoro 100%.

Upravo iz ovih razloga jako je bitno raditi redovne preglede kako kod lekara, tako i samostalno. Lekari preporučuju da se samopregledom počne u ranim dvadesetim. Bitno je da se pregled radi uvek u istom periodu ciklusa, kako bismo primetili promene, ukoliko ih ima. Preporučuje se da se pregled radi u poslednjoj sedmici ili poslednji dan ciklusa.

Da biste na pravi način uradili samopregled pogledajte korak po korak kako to uraditi.

1. korak
Posmatrajte grudi u ogledalu sa rukama pored tela ili na bokovima. Prvo obratite pažnju na bradavice, da li su proporcionalne. Bitno je da ne postoji, od pregleda do pregleda, promena položaja bradavice. Obratite pažnju na oblik grudi i kožu. Ukoliko su dojke uobičajene boje, veličine i oblika, odnosno ukoliko su proporcionalne jedna drugoj, bez većih razlika u veličini i vidljivih otoka, onda nemate razloga za brigu.

2. korak
Potrebno je da podignete ruke iznad glave i obratite pažnju na iste stvari kao u prvom koraku.

3. korak
Treći korak podrazumeva fizički pregled – opipavanje. Podignite levu ruku i opipajte desnom rukom levu dojku, pa zatim levom rukom desnu dojku. Pravite male kružne pokrete dok opipavate dojke. Opipajte celu dojku od vrha ka dnu i sa strane – od ključne kosti do stomaka i od pazuha do dekoltea. Pratite određenu šemu kako biste bili sigurni da niste preskočili neku sekciju. Koristite lagani pritisak za tkivo neposredno ispod kože i jači pritisak da osetite tkivo dojke skroz do grudnog koša.

4. korak
Ponovite korak 3 samo u drugom položaju. Možete ležati ili sedeti i ponoviti pažljivo pregled dojki. Jako je bitno da fižički pregled radimo u različitim položajima, kako nam nešto ne bi promaklo. Ovo možete raditi i pod tušem, jer ruke lakše klize preko dojke.

Jako je bitno da znate da samopregled ne može da zameni lekarski pregled ni mamografiju. Zato se savetuje da pregled radite na svakih 6 meseci do godinu dana, ukoliko lekar ne zahteva drugačije.

Zapratite nas na društvenim mrežama FacebookInstagramYoutube i pridružite nam se na Viber public chatu.

Foto: Thinkstock

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.