Categories Lečenje

AROMATERAPIJA

Aromaterapija, deo fitoterapije, je kontrolisano korišćenje eteričnih ulja i esencija u svrhu očuvanja zdravlja duha, tela i uma, te lečenja i prevencije bolesti.

Ulje gospine trave često se primjenjuje u aromaterapiji.

Eterična ulja su hlapljive smese različitih jedinjenja karakterističnog mirisa i ukusa. Nastaju kao metabolički produkt biljke i nalaze se u korenu, kori, listovima, cvetovima, semenkama, plodovima. Eterična ulja su zapravo destilirane esencije.

 

Sastav ulja pojednih biljaka određuje se ne samo prema vrsti i staništu, već i po klimatskim, pedološkim i drugim karakteristikama okoline, ali i po načinu izdvajanja eteričnog ulja iz biljke. Sam sastav je smesa jedinjenja monoterpena, fenilpropana, seskviterpena i drugih sličnih spojeva.

 

Način dobijanja eteričnog ulja:
– Metoda istiskivanja – najviše se koristi kod citrusnih plodova poput limuna ili narandže, čime se dobija esencija neke biljke.
– Destilacija vodenom parom – postupak se temelji na prolasku vodene pare kroz delove biljke. Para prenosi aromatske molekule koje se hlađenjem kondenziraju u eterično ulje, koje se nakon kondenzovanja odvaja od vode i ostaje aromatska voda ili hidrolat.
– Ekstrakcija pomoću otapanja – ulja se dobijaju ekstrakcijom pomoću otapanja (alkohol, benzen, eter i druga)


Primena:
– Dermalno (pripravci za dermalnu primenu, kupke, oblozi, masaža)
– Oralno
– Inhalacijski
– Vaginalno
– Rektalno

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TAKOĐE ZANIMLJIVO!

ESTETICA magazin

IDEJE ZA UREĐENJE DOMA