Mentalno zdravlje: Neuroze se uspešno leče

by | 12 februara, 2015

Terapeuti primenjuju brojne metode lečenja neuroza. Najvažnije je to da pacijent veruje svom trapeutu i da se prepusti tehnikama lečenja.

Prvi simptomi neuroze su glavobolja, ubrzani puls, stomačni bolovi, učestalo mokrenje, dakle, sve isti simptomi kao kod bolesti srca bešike i želuca. Dijagnostikom se uvrđuje da ovi organi uopše nisu oštećeni nego da je bolesnik oboleo od neuroze.

Neuroze se mogu javiti u svim uzrastima, ali su najčešće u zrelom dobu, tj. u periodu života kada postoje veći raskorak između želja, mogućnosti i zahteva sredine.

U detinjstvu i mladosti neuroze se retko javljaju jer za realizaciju želja postoji dugačak vremenki period – često se čuje da se mladim osobama kaže:”Ceo život je pred tobom.” Koliko god zvučalo kao fraza, toliko je istine u ovoj rečenici jer ta vemenska dimenzija poništava prostor za pojavu neuroza.

U zrelim godinama, kada čovek “podvlači” crtu i pravi bilans urađenog i postignutog, čovek dolazi do saznanja da je mnogo toga zauvek propušteno te da nema više vremena za realizaciju želja. Saznanje o postojanju problema, nemogućnoti rešavanja istih, plodno je tlo za pojavu neuroza. Upravo tada, javljaju se prvi simptomi.

Obolela osoba nije u mogućosti da sama reši životni problem te je neophodno potražiti pomoć stručnjaka. Prva i osnovan stvar je to da oboleli prizna sebi da postoji problem a u saradnji sa stučnim licem problem treba nazvati pravim imenom. Sledeća je faza rešavanje problema.

Geštalt metoda (geštalt znači celina na nemačkom), metoda je samo jedna od onih koja je pokazala odlične rezultate. Ova metoda kombinuje niz terapija, tehnika, pristupa, igrica i sve je fokusirano na momenat, na sadašnjost, na “ovde i sada”. Na pacijenta se u potpunosti gleda kao na celinu nedeljivu i tako mu se i pristupa.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.