Šta sve može akupunktura

by | 22 avgusta, 2014

Ova drevna istočnjačka terapija najveći uspeh beleži u slučaju bolesti koštano-mišićnog sistema, a pomaže i u lečenju migrene, zubobolje, astme, konjunktivitisa i probavnih tegoba…

akupunktura1

Akupunktura se temelji na učenju da je čovek ispunjen životnom energijom či (chi), koja kroz telo kruži određenim putevima ili meridijanima. Neometan tok preduslov je za energetsku ravnotežu i psihofizičko zdravlje organizma.

Različiti spoljašnji faktori (negativna zračenja, hladnoća, povrede, bakterije), kao i unutrašnji (negativne emocije, stres, bes, tuga), mogu izazvati neravnotežu i uzrokovati poremećaje u funkcionisanju organizma, kao i razne bolesti. Poremećen ili prekinut tok vitalne energije može se ponovo uspostaviti ubadanjem igala u određene tačke iznad linija, odnosno meridijana, čime se ponovo uspostavlja ravnoteža, a samim tim i zdravlje organizma.

U ljudskom telu postoji 14 glavnih meridijana i 361 klasična akupunkturna tačka. Svaki meridijan odgovara određenom funkcionalnom području, a kanali po kojima se kreću dele se na jin (yin) i jang (yang). Sa ruke polaze tri jin (pluća, srčana maramica, srce) i tri jang kanala (debelo, tanko crevo, san jiao ili trostruku grejač), dok se duž noge protežu tri jin kanala (slezina, jetra, bubreg) i tri jang kanala (želudac, žučna kesa, mokraćna bešika). Či teče duž kanala unutrašnjim i spoljašnjim putevima koji se reflektuju na koži.

akupunktura3

Princip delovanja

Ubadanjem metalnih igala u akupunkturne tačke reguliše se energetski tok u određenom funkcionalnom području, odnosno, ponovo se uspostavlja protok energije tamo gde je poremećen ili prekinut, što dovodi do ravnoteže u celokupnom organizmu.

Moderna istraživanja pokazala su da se stimulacijom akupunkturnih tačaka podstiče lučenje endorfina i ektofina-oksitocina, hormona koji ublažavaju bol. Kada je reč o smanjivanju i otklanjanju simptoma, neki pacijenti osećaju veliko poboljšanje već za vreme tretmana, dok većina primećuje pozitivan pomak tek nakon nekoliko dana.

Tretmani se sprovode iglama od plemenitih metala, a njihov broj i dubina ubadanja zavise od stanja pacijenta i vrste poremećaja (prodiru kroz sloj od dva milimetra do nekoliko centimetara) i ostaju zabodene od 15 do najviše 30 minuta. Za to vreme, pacijent mora da leži potpuno mirno, jer pokretanje tela može promeniti pozicije igala i neutralisati njihovo delovanje, ali i izazvati bol.

akupunktura2

Podela bolesti

Akupunkturolozi razvrstavaju bolesti na osnovu osam osnovnih principa: toplo-hladno, površinsko-duboko, manjak-višak energije, pripadnost jinu ili jangu. Takođe, razlikuju i unutrašnje, neutralne i spoljašnje faktore koji mogu uzrokovati zdravstvene tegobe.

Pod unutrašnjim faktorima se podrazumevaju emocije, a nije potrebno posebno naglašavati koliko stres, tuga ili zabrinutost mogu da naruše zdravlje.

Neutralni faktori najčešće predstavljaju neumerenost u konzumiranju hrane i alkoholnih pića, kao i uzimanje narkotika, dok se oni spoljašnji odnose na uticaj vetra, hladnoće, vlage ili vrućine na organizam.

Kada pomaže?

Ova drevna istočnjačka terapija doprinosi očuvanju zdravlja, uspostavljanju psihofizičkog balansa i bržem isceljenju mnogih bolesti. Prereporučuje se pre svega u terapiji bolesti koštano-mišićnog sistema, kao što su povrede mekog tkiva, mišićni spazmi i iščašenja kostiju, a u slučaju hroničnih tegoba kombinuje se sa fizikalnom terapijom.

Takođe, pomaže u lečenju akutne upale sinusa i krajnika, bronhitisa, prehlade, astme, konjunktivitisa, blažeg oblika katarakte, kratkovidosti, zubobolje, te upale desni i ždrela. Akupunktura se pokazala veoma delotvornom i u slučaju gastritisa, čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu, kolitisa, zatvora, dijareje, glavobolje, migrene, neuralgije, paralize facijalnog nerva, pareze nakon moždanog udara, išijasa, osteoartritisa, teniskog lakta…

Naučna istraživanja potvrdila su da ova drevna metoda lečenja ublažava nuspojave hemoterapije i postoperativne bolove, kao i mučninu i povraćanje u trudnoći.

Autor: Life Content/Lekovito bilje

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.