U susret 17. aprilu, Svetskom danu hemofilije

by | 4 aprila, 2017

U svetu od hemofilije boluje oko 400.000 ljudi, dok u Srbiji bolest zgrušavanja krvi ima skoro 900 ljudi, od toga oko 170 dece. Svake godine u našoj zemlji pojavi se, u proseku, osam novih pacijenata. U susret Svetskom danu hemofilije, koji se obeležava 17. aprila, Udruženje hemofiličara Srbije organizovalo je proteklog vikenda peti po redu “Inhibitor kamp” u banji “Selters“ u Mladenovcu. Hemofilija spada u izuzetno kompleksne bolesti u čijem lečenju učestvuje veliki tim zdravstvenih radnika. Zbog toga su tokom kampa održana brojna predavanja, savetovanja i diskusije vrhunskih stručnjaka iz oblasti hematologije, fizijatrije, ortopedije, stomatologije i psihologije sa obolelima od najtežeg oblika hemofilije, a sve u cilju unapređenja njihovog lečenja.

Marko Lalić govori o svom životu sa hemofillijom

„Zahvaljujući velikim naporima koje ulažu država i zdravstveni sistem, postoji veliki napredak u lečenju hemofilije. On se, pre svega, odnosi na obezbeđivanje savremenih lekova i unapređivanju organizacije zdravstvenog sistema. Nastojimo da, u saradnji sa Ministarstvom zdravlja i Republičkim fondom za zdravstveno osiguranje, unapredimo ortopedsku hirurgiju u segmentu lečenja osoba sa hemofilijom i uvedemo lekove i za osobe sa stečenom hemofilijom“ – istakao je prof. dr Predrag Miljić, šef Kabineta za hemofiliju Klinike za hematologiju KCS.

Hemofija je bolest koja najviše napada zglobove i mišiće i kao takva može dovesti do trajnog invaliditeta obolelih. U prevenciji invaliditeta su, pored lekova, izuzetno važni fizikalna terapija i rana rehabilitacija obolelih od hemofilije.

„Okupili smo se ovde kako bismo skrenuli pažnju na značaj svakog segmenta u lečenju hemofilije, od nastalog krvarenja koje hematolog zaustavlja terapijom, do rehabilitacije koja je neophodna i u koju je uključen fizijatar ili fizioterapeut. Fizikalna terapija je važna i nakon određenih ortopedskih, hirurških intervencija kako bi lečenje bilo potpuno“ – izjavila je prim. dr Nevena Krstić fizijatar KCS.

Vladimir Ilijin, predsednik Udruženja hemofiličara Srbije

Uvođenjem kućne terapije, napravljen je veliki korak ka olakšavanju života osoba sa hemofilijom, ali svakako postoji još prostora za unapređenje pojedinih faza u lečenju.

„Napretkom medicine i dolaskom novih lekova, život osoba sa hemofilijom u Srbiji je u znatnoj meri olakšan. Zahvaljujući Fondu, uvedeni su savremeni lekovi koji se koriste svuda u svetu, pa se nadam da će hemofilija u Srbiji uskoro postati samo stanje kod pojedinih ljudi, koji će nedostatak određenog faktora nadoknaditi lekovima i živeti normalan život, kao i svi ostali građani“ – rekao je predsednik Udruženja hemofiličara Srbije Vladimir Ilijin.

Udruženje hemofiličara Srbije organizovaće ove godine i četrnaesti po redu letnji kamp za decu obolelu od hemofilije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.