Categories ZDRAVLJE

Lekovita svojstva grejpa

Grejp je bogat vitaminom c i fitohemikalijama, ojačava imuni sistem, reguliše metaboličke procese i sprečava razvoj kancerogenih ćelija, što je više nego dovoljno razloga da pronađe primenu u vašoj svakodnevnoj ishrani.

Prava je bomba vitamina i minerala – sadrži kalcijum, kalijum, fosfor i obiluje vitaminima A i C. Osim toga, sprečava infekcije i prehlade, čisti creva. Ovo voće sadrži i pektin koji smanjuje holesterol u krvi.

Žuti grejp ima manje vitamina C nego crveni koji štiti od raka, jer sadrži flavonoide – neutralizatore supstanci koje potstiču razvoj malignih ćelija.

Sok od grejpa preporučuje se kao obavezni deo doručka, jer sprečava karcinom pluća i debelog creva.

Ublažava grip i prehladu

Novija saznanja o grejpu potvrđuju da je ovaj plod vrlo učinkovit u borbi protiv virusa i bakterija, pa se preporučuje protiv gripa i prehlade. Ekstrakt koštica grejpa snažno je sredstvo protiv više od 800 vrsta bakterija i 100 vrsta gljivica. Od cveta drveta grejpa priprema se esencija koja leči nesanicu, ali i tegobe izazvane bolestima želuca i srca, dok ekstrakt lista ima protivupalno delovanje.
Sok je bogat bioflavonoidima koji pospešuju metabolizam i potstiču proces mršavljenja, blagotvorno deluju na funkcije jetre i jačaju arterije.

Pročitajte i…Prirodni antibiotici za jačanje imuniteta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TAKOĐE ZANIMLJIVO!

ESTETICA magazin

IDEJE ZA UREĐENJE DOMA