Ako volite ljute papričice, evo dobrih vesti. Novo istraživanje pokazuje da one mogu produžiti život i smanjiti smrtnost od srčanih bolesti ili karcinoma. Potrebno je više istraživanja da bi se potvrdili ovi preliminarni nalazi, ali sve ukazuje na to da su koristi za zdravlje višestruke.
Zahvaljujući jedinjenjima koja sadrži, ljuta papričica može poboljšati zdravlje srca i smanjiti izglede za rak. Prethodna istraživanja su otkrila da čili papričice imaju antiinflamatorna, antioksidativna i antikancerogena svojstva, a pored toga regulišu nivo šećera u krvi. Njihove zdravstvene koristi pripisuju se kapsaicinu, biljnom jedinjenju zaslužnom za njihov prepoznatljiv ukus. Evo nekoliko razloga zbog kojih bi trebalo da ih jedete:
Jači imunitet
Ljute papričice su neverovatan izvor vitamina A koji je neophodan za jak imuni sistem, a pomaže i kad je u pitanju zdravlje očiju. Pored toga, sadrže i vitamin C, koji pomaže u imunološkoj funkciji i zarastanju rana. Četvrtina šolje iseckanih ljutih papričica obezbediće vam celokupnu dnevnu dozu tog vitamina. (Pročitaj: Otkrivamo vam šta je, osim ishrane, ključno za jak imunitet)
Štiti od slobodnih radikala
Vitamin A je takođe moćan antioksidans, kao i flavonoidi poput beta karotena, luteina, zeaksantina i kriptoksantina. Ove supstance pomažu u zaštiti tela od efekata slobodnih radikala (oštećuju ćelije).
Ljute papričice
Smanjuje nivo lošeg holesterola
Poznato je da ljuta papričica snižava loš holesterol i trigliceride, povećava dobar holesterol i sprečava zgrušavanje krvi, što pomaže u prevenciji srčanog i moždanog udara.
Ubrzava metabolizam
Gojaznost povećava rizik od visokog krvnog pritiska, dijabetesa tipa 2 i bolesti koronarnih arterija. Iako postoji mnogo faktora koji doprinose gojenju, promene u ishrani mogu pomoći u pronalaženju rešenja. Kapsaicin ubrzava metabolizam, što pomaže da sagorite više kalorija i u mirovanju i tokom vežbanja. (Pročitaj: Nije teško, a delotvorno je: Kako da sagorite više kalorija dok pešačite)
Smanjuje zapaljenje creva
Kada zagrizete čili papričicu, kapsaicin se vezuje za receptor ne samo u ustima, nego i u vašem digestivnom traktu, stvarajući hemikaliju nazvanu anandamid, koja smanjuje zapaljenje u crevima.