Madelin Peč: Moja borba sa anksioznošću

Dvadesetšestogodišnja zvezda serije “Riverdejl” iskreno govori o svojoj borbi s anksioznošću.

by | 23 marta, 2021

Madelin Peč je odmalena maštala o tome da postane holivudska zvezda, a snovi su joj se ostvarili kada je dobila ulogu u popularnoj seriji “Riverdejl”. Međutim, Madelin je shvatila da slava ima i svoju mračnu stranu. (Pročitajte i… Kako pobediti anksioznost- bolest modernog doba)

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Madelaine Petsch (@madelame)


Znam, znam. Ovu priču ste čuli dosad hiljadu puta. Zvuči kao balada o anksioznoj mladoj holivudskoj zvezdi – priznaje ona.

Ipak, iako svesna da će biti i negativnih komentara, glumica je odlučila da javno progovori o svom mentalnom zdravlju i da tako bude uzor drugim ženama koje se bore sa anksioznošću. Shvatila je da se, iako radi posao iz svojih snova, na kraju dana oseća prazno, a da je razlog tome činjenica da svakodnevno daje 170 posto sebe. A to i te kako može biti umarajuće i stresno.

Ne dozvoljavam sebi da se opustim. Uvek moram nešto da radim, jer imam osećaj da što više radim, bolje kontrolišem anksioznost – izjavila je.

Njena anksioznost je u proteklih godinu dana, otkako je počela pandemija koronavirusa, uzela maha. Madelin preterano analizira svaki svoj korak, a kada oseti, na primer, da je boli grlo, u stanju je da plače satima. Jer, ako se razboli, kako će moći da obavlja svoj posao?

Glas u mojoj glavi mi stalno govori: da li si se dovoljno potrudila? Da li si dovoljno uspešna? Budi bolja. Imam osećaj da stalno moram nekome nešto da dokazujem. To se pretvorilo u pravu traumu.

Madelin već neko vreme posećuje psihoterapeuta i razgovor sa stručnjakom joj pomaže.

Počela sam da vodim dnevnik osećanja. Uz to, redovno meditiram. Bolje se osećam – rekla je na kraju.

Statistike su pokazale da danas u svetu18% mladih osoba pati od anksioznog poremećaja. Anksioznost može da utiče na svakodnevni život, a na duge staze, dovodi do društvene izolacije, može da izazove pojavu nesanice, pa čak i depresije.

Postoje različiti načini da se anksioznost ublaži, a sve zavisi od samog tipa poremećaja. Stoga, savet je da se, ukoliko patite od ovog oboljenja, obratite stručnjaku koji će vam dati najbolju dijagnozu i predložiti način lečenja.

 

lepotaizdravlje.rsPonomariova_Maria / iStock / Getty via Guliver

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.