Categories ZDRAVLJE

Najvažniji faktor dobrog zdravlja-dobra hidratacija

Često ćete čuti od svojih poznanika da ne piju dovoljno tečnosti i da su svesni da je to loše, ali da ništa ne mogu da učine po tom pitanju. Svest o problemu je samo jedan korak napred. Ako zaista volite svoje prijatelje, predočite im koliko slaba hitriranost pogubno deluje na ljudski organizam. Česte glavobolje, suvoća usta, nesvestice, manjak energije, sve su to nus-pojave „obične“ dehidratacije. Verovali ili ne, ali neredovan unos tečnosti može prouzrokovati i probleme u funkcionisanju kardiovaskularnog sistema, pa je tako prijateljski savet – naviknite sebe na dobru staru čašu vode.


„Voda je najvažnija hranljiva materija i adekvatan unos vode je neophodan deo zdrave ishrane s obzirom na brojne funkcije koje voda ima u našem organizmu. Za hidraciju se preporučuju sve higijenski i zdravstveno ispravne vode – od vode iz javnog vodovoda do oligomineralnih flaširanih voda, u skladu sa specifičnim potrebama pojedinačne osobe“, ističe profesor dr Sergej Ostojić lekar i fiziolog vrhunskih sportista sa višedecenijskim iskustvom.

Pravilan unos vode može pomoći kod regulacije telesne težine i ubrzanja metabolizma. Voda čisti telo od toksina, a zbog činjenice da nema kalorija, može se konzumirati bez ograničenja. Pametna hidratacija odražava se i na kožu, njenu svežinu i elastičnost, kao i ten. Konzumacijom vode nivo kiseonika u organizmu se obnavlja i vraća se snaga izgubljena u svakodnevnim aktivnostima.

Kada biramo flaširane vode kao izvor tečnosti za hidraciju zdrave populacije, potrebno je posebno obratiti pažnju na odsustvo aditiva, ukusa, pH vrednost, sadržaj natrijuma, količinu suvog ostatka i rok upotrebe, navodi dr Ostojić.

Pravi prijatelji brinu jedni o drugima i dele među sobom dobre i korisne savete. Kako male stvari pokreću velike promene, unesite novinu u svoju svakodnevnicu, obradujte telo dovoljnom količinom vode, a rezultatima ćete se vrlo brzo iznenaditi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TAKOĐE ZANIMLJIVO!

ESTETICA magazin

IDEJE ZA UREĐENJE DOMA