Categories ZDRAVLJE

Neobični načini na koje ljudsko telo reaguje na hladno vreme

Možda niste znali, ali ljudsko telo se prilagođava naglim promenama temperature. Promene kroz koje ono prolazi, poput očiju punih suza, znaju biti iritantne, ali su našem organizmu, zimi, veoma korisne.

Na ove načine naše telo reaguje na naglo opadanje temperature:

1. Curi vam nos

Procenta ljudi, kojima nos počne da curi sa prvim hladnijim danima veoma je visok. Rinitis je pojava curenja nosa, na niskim temperaturama, a pojavljuje se kao reakcija organizma, kako nam se ne bi smrzla pluća.

Nervi u unutrašnjosti nosa reaguju na hladan vazduh, pa stimulišu lučenje sluzi i zagrevanje krvotoka, kako bi se hladan vazduh koji udahnemo pretvorio u paru. Dok vazduh stigne do pluća, dostigne temperaturu od čak 26 stepeni, pa nema bojazni da se pluća smrznu.

2. Suze vam oči

Čak i to što nam oči suze kada je hladno je vid odbrane organizma. To se dešava, kako oči ne bi postale suve, što može biti bolno. Tanak sloj sluzne prevlake preko očiju, postaje zgusnut kada je napolju hladno. Posledica toga je da oči postanu suve, što može biti veoma bolno. Kako bi se rekonstruisao sluzni, zaštitni sloj. oči luče više suza. To štiti oči na duže staze, iako je u trenutku veoma iritantno.

3. Promene raspoloženja

Psiholozi su utvrdili da promena vremena utiče na naše raspoloženje i da s hladnim danima ljudi postaju mnogo mrzovoljniji. Mnoga istraživanja pokazala su kako toplota utiče na osećaj sigurnosti, što usrećuje ljude, dok hladno vreme izaziva potpuno suprotna osećanja.

Pročitajte i…Zaustavite prehladu na vreme: Zdrav i prirodan napitak koji sprečava infekcije i viruse!

Foto: Pixabay

Zapratite nas na društvenim mrežama FacebookInstagramYoutube i pridružite nam se na Viber public chatu

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TAKOĐE ZANIMLJIVO!

ESTETICA magazin

IDEJE ZA UREĐENJE DOMA