Neutralni položaj kičme: Kako (i zašto) ga pronaći?

by | 27 oktobra, 2021
Neutralni položaj kičme

Neutralni položaj kičme ne podrazumeva ravnu kičmu i uključuje i angažovanje određenih mišića, tehniku disanja i mnogo toga još. 

Postavljanje kičme u neutralan položaj važna je stavka svakog treninga, bilo da dižete tegove, idete na jogu ili pilates. Ali šta to sve zapravo podrazumeva i zbog čega je važno?

Šta je neutralni položaj kičme?

U pitanju je položaj u kojem se naša kičma prirodno krivi, kako bi održavala celo telo u balansu. Svaki segment kičme ima specifičnu krivinu, a svaka krivina nam pomaže da se krećemo bez opterećivanja kičme.

Međutim, kada je telo u nepravilnom položaju, dolazi do opterećenja zglobova i mišića, što uzrokuje i bol.

Kada treba držati kičmu u neutralnom položaju?

Kičma jeste fleksibilna i može da se prilagođava različitim pokretima. Međutim, ekstremno je važno da je držimo u neutralnom položaju tokom određenih vežbi, uključujući i vožnju biciklom, trčanje i dizanje tegova. Na taj način zapravo umanjujemo rizik od povreda.

Pročitajte i… 5 minuta dnevno za zdravu kičmu

Neutralni položaj kičme neophodan je tokom bilo koje aktivnosti koja zahteva balans (joga, plivanje).

Isto tako, važno je truditi se da nam kičma stoji prirodno i dok hodamo, sedimo, vozimo… kako bismo sprečili bol u vratu i donjim leđima.

Kako postaviti kičmu u neutralan položaj

Lezite na leđa na ravnu površinu i duboko i sporo dišite. Opustite mišiće ramena i donjih leđa. Ovaj položaj bi trebalo da ostavi rupu između donjeg dela leđa i poda. U pitanju je neutralni položaj kičme.

 

 

lepotaizdravlje.rs Sinitta Leunen via Unsplash

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.