Categories Psiha

10 pokazatelja da patite od opsesivno-kompulzivnog poremećaja

Opsesivno-kompulzivni poremećaj (OKP) karakterišu neprijatne i uznemirujuće ideje i ponašanja koja se stalno ponavljaju, a koja pojedinac oseća da mora izvršiti, kako bi osetio olakšanje. OKP naučnici danas svrstavaju u anksiozne poremećaje i neuroze.

Foto: Guliver/Thinkstock
Foto: Guliver/Thinkstock

Opsesivno kompulzivni poremecaj se najčešće javlja tokom adolescencije ili ranog odraslog doba, između 18. i 25. godine, a nisu retki slučajevi ni obolevanja u detinjstvu. Različite studije pokazuju da od ovog poremećaja pati od dva do tri odsto populacije, a izvesno je da on ne poznaje polne razlike – od njega podjednako pate i muškarci i žene.

Pročitajte i… Zvezde priznale svoje mentalne poremećaje kako bi pomogle drugima

Opsesivno kompulzivni poremecaj, ili skraćeno OKP, manifestuje se u više oblika, a sve njih karakterišu opsesivne misli praćene različitim radnjama (kompulzijama), koje za cilj imaju smanjenje napetosti obolele osobe. Ono što opsesivno kompulzivni poremecaj razlikuje od ostalih anksioznih poremećaja, kao što su fobije ili panični napad, jeste činjenica da opsesije ne zavise od volje pacijenta, koji je uglavnom svestan njihove neutemeljenosti, međutim, ne može da ih se oslobodi uprkos svom kritičkom odnosu prema njima. Obolela osoba ove kompulzivne radnje koje mora da obavi u datim situacijama doživljava kao veoma važne, dok se one ljudima u njihovoj okolini čine čudnim i nepotrebnim.

Pročitajte i… Fobije poznatih: Čega se sve plaše holivudske zvezde

Kompulzije ili prisilne radnje smanjuju teškoće i neprijatnosti izazvane opsesivnim mislima, stvarajući osećaj olakšanja i prolazne, kratkotrajne sigurnosti. Postoji razlika između blažih i težih simptoma OKP-a. Većina ljudi ima rituale kojih se pridržavaju, a ako ti rituali ne ometaju kvalitet života, po pravilu se ni ne leče.

OKP simptomi nekad se javljaju iznenada, ali češće se razvijaju postepeno, mesecima, pa čak i godinama. Simptomi OKP uglavnom nastaju kao posledica bezazlenih ritualnih radnji, koje s vremenom prerastaju u ozbiljnu obavezu, narušavajući pritom kvalitet života bolesnika, da bi na kraju postale ozbiljan problem koji zahteva adekvatno lečenje.

Pročitajte u nastavku koji su najčešći simptomi koji ukazuju da patite od opsesivno-komplzivnog poremećaja…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TAKOĐE ZANIMLJIVO!

ESTETICA magazin

IDEJE ZA UREĐENJE DOMA