Categories Psiha

5 rečenica koje ne smemo reći svojim roditeljima

3. Pa juče sam ti pokazala kako se koristi taj mobilni!

Učenje novih tehnologija zahtjevno je za mnoge odrasle osobe, a gadgeti s puno dugmića i opcija poseban su izazov za nekoga s oslabljenom sposobnošću spoznaje ili vida.

Umesto toga recite: Pokazaću ti ponovno. Setite se sebe kada ste dobili novi mobilni i da niste odmah znali kako funkcioniše. Imajte strpljenja i budite spremni na to da ćete roditelju verojatno nekoliko puta morati da ponovite, kako da se koristi mobilni. Situaciju možete olakšati tako da se pobrinete da roditelj koristi mobilni sa što jednostavnijim funkcijama.

4. Kakve to ima veze s ovim o čemu sad razgovaramo?

U jednom trenutku s mamom razgovarate o letjnem povrću, a u idućem ona počne da govori o nečem sasvim desetom. Stariji ljudi u razgovoru često skrenu s teme jer lakše gube koncentraciju ili im je razgovor jednostavno dosadan, pa žele promeniti temu.

Umesto toga recite: Govorila sam ti o svom vrtu. Voliš moju svežu zelenu salatu! Ako vam je tema razgovora važna, pokušajte se vratiti na nju a da ne opomenete roditelja da je skrenuo s teme. Kako biste izbegli ljutnju ili tugu, objasnite zašto vam je ta tema važna. Druga opcija: ne recite ništa i samo slušajte.

5. Već si mi to rekla.

Vi se nikada ne ponavljate? Svi nekada ponovimo nešto što smo već rekli, ali kako stariji roditelji to čine češće, izgubimo strpljenje s njima.

Umesto toga recite: Ma šališ se?! Da pogodim šta se zatim dogodilo… Okrenite situaciju na šalu, ali samo ako roditelja to neće povrediti. U najboljem slučaju, mami ili tati to će biti zabavno te će prihvatiti šalu i pozitivno reagovati na nju.

Roditelji su vam kroz život bili potpuna podrška i zato im morate pružiti svu ljubav i beskrajno strpljenje, to je najmanje što zaslužuju!

Pročitajte i…10 rečenica kojima majka od nas stvara kvalitetnu ženu

Zapratite nas na društvenim mrežama FacebookInstagramYoutube i pridružite nam se na Viber public chatu

Foto: Thinkstock

Autor: T.V.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TAKOĐE ZANIMLJIVO!

ESTETICA magazin

IDEJE ZA UREĐENJE DOMA