6 razloga zašto je zdravo da spavate goli

by | 26 avgusta, 2015

Veliki broj studija ukazuje na to da je zdravo ako spavamo goli. Za one koji to nikad nisu probali, možda će im trebati malo vremena da se priviknu, ali ubrzo ćete shvatiti – osećaj je odličan.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

I, kako sve više studija pokazuje, daleko je zdravije od spavanja u pidžamama i spavaćicama. A i korisnije u nekim drugim područjima vašeg života, poput onog ljubavnog. Osim na ljubav, razgolićenost u krevetu utiče na šećer, intimno zdravlje, imunitet, kvalitet sna

1. Više će vam se sviđati partner
Upitnik kompanije Brits by Cotton USA koja promoviše pamučne proizvode koji uključuju i pidžame i prekrivače, ustanovila je da je 57 odsto onih koji spavaju goli u srećnim vezama. To je 9 odsto više nego kod onih koji spavaju u pidžamama, slede 43 odsto onih u spavaćicama.

2. Spavanje bez odeće kao prevencija dijabetesa
Ovo je malo nategnuto ali ima logike. Odrasli imaju malu količinu smeđe masti tj. dobrih masti u telu, a studija iz 2014. gledala je kako temperatura sobe utiče na masne ćelije. Studija je trajala 4 meseca i nije bila opsežna. Samo je 5 muškaraca spavalo u sobama zagrejanim od 18 do 27 stepeni. Posle 4 nedelje spavanja na niskoj temperaturi imali su dva puta više smeđe masti i osetljivost na insulin je bila bolja pa naučnici kazu da golo spavanje smanjuje telesnu temperaturu i rizik pojave dijabetesa. Četiri nedelje spavanja na visokoj temperaturi od 27 stepeni poništilo je sve prednosti.

Pročitajte i… Spavanje i ishrana mogu da utiču na plodnost

3. Bolje je za žensko zdravlje
Ako nam je hladnije znatno će manje bakterija rasti u vaginalnoj zoni, vazduh bolje cirkuliše i ne dolazi do infekcija.

4. Preci su tako spavali
Ako ste na primer na Paleo dijeti pa jedete kao pećinski čovek, zašto ne bi tako i spavali? To što su nam preci spavali goli bila je na neki način njihova zaštita od grabljivaca pa možda se i mi u modernom dobu osećamo sigurnije ukoliko spavamo tako.

Pročitajte i… 4 trika uz koja će soba postati pravi raj za spavanje

5. Može biti pogodno za imuni sistem
Kontaktom kože sa kožom naše adrenalinske žlezde dobijaju poruku i luči se hormon kortizol. Kortizol suzbija odgovor imunog sistema. Kontakt kože sa kožom povećava i nivo oksitocina koji ima pozitivna dejstva na krvni pritisak i proces ozdravljenja.

6. Telesna temperatura utiče na san
Oni koji imaju problema sa snom imaju višu telesnu temperaturu nego drugi normalni spavači. Lakše će vam biti da zaspite goli čim se naviknete.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.