Ako želite da uštedite, evo šta ne treba da radite

by | 13 avgusta, 2017

Ponekad niste ni svesni da trošite više novca nego što bi trebalo, ili da možete da uštedite ako budete samo malo oprezniji. Evo koje su to četiri svakodnevne navike na koje nepotreno trošite novac:

Foto: Thinkstock

1 Nepromišljena kupovina. Kupovanje bez plana nije dobra ideja. Zato je dobro da odvojite nekoliko minuta i napravite spisak stvari koje su vam zaista potrebne kako biste izbegli nepotrebni trošak kupovinom onoga što vam trenutno nije potrebno. Tu spada i kupovina stvari samo zato što su na rasprodaji kao i online šoping. Uvek dobro promislite i zapitajte se da li vam je određena stvar stvarno neophodna.

2 Svakodnevno kupovanje. Naravno da u povremenom plaćanju kafe nema ništa loše, ali nema smisla ni svakodnevno trošenje para na izlazak na kafu. Više se isplati piti je kod kuće. Ovo je jedna od navika kod koje se iznos možda ne čini velikim, ali ako se radi o svakodnevnoj navici iznos potrošnje na godišnjem nivou ne bi trebalo da zanemarite.

3 Često ručanje u restoranima. U redu je ako možete sebi da priuštite plaćanje obroka svaki dan, ali ako želite da uštedite ovo je jedan od onih troškova koji bi trebalo da izbegavate. Kupovina namirnica i njihova priprema svakako će vas manje koštati nego da svaki dan plaćate obrok. Tako možete da utičete i na to šta ćete jesti pa možetet da počnete zdravije da se hranite.

4 Posuđivanje novca prijateljima. Sasvim je u redu pomoći prijateljima kad im je potrebno, ali stvaranje navike posuđivanja novca nije dobra ideja. Moguće je da će baš vama trebati taj novac kada ga pozajmite nekome, ili još gore – da će se vaše prijateljstvo promeniti, da ćete se udaljiti ili da više nikad nećete ni videti taj novac.

Pročitajte i … Trošite pametno: 10 lekcija o novcu koje svaka žena mora da nauči do tridesete

Zapratite nas na društvenim mrežama FacebookInstagramYoutube i pridružite nam se na Viber public chatu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.