Categories Psiha, ZDRAVLJE

Gde nas može dovesti potreba za izolacijom?

Sasvim je uredu, da vam je povremeno potreban onaj jedan dan emotivnog pražnjenja, kada ste sami sa sobom, donosite važne odluke, opuštate se i preispitujete svoj život. Sa druge strane, učestala potreba za samoćom, može dovesti do usamljenosti i pogoršanja kvaliteta života.

Psiholozi tvrde da izolovanost vodi ka depresiji, dok vreme koje provedete okruženi dragim ljudima, direktno utiče na poboljšanje kvaliteta vašeg života.

Usamljenost ima negativne efekte na naše psihičko, ali i fizičko stanje, a neke od njih smo ovoga puta i izdvojili, kao prepoznatljivi apel, koji vam vaš organizam šalje, kako biste se što pre okružili ljudima i pozitivnom energijom.

1. Depresivna osećanja

Izolacija utiče na promenu u našem raspoloženju i pobuđuje negativne misli, zato je veoma važno, da čak i ako ne odlazite svakodnevno na druženje sa prijateljima, ili porodični ručak, barem budete u kontaktu sa ljudima koje volite.

2. Gubitak svesti o realnosti

Izolacija postepeno dovodi do samootuđivanja. Udaljavanjem u sebe, depresivne i usamljene osobe, postepeno gube sliku o realnosti, pa im ponovni pokušaj socijalizacije, budi dodatnu anksioznost.

3. Smanjena sposobnost timskog rada

Ukoliko previše vremena provodite sami, na poslu će vam biti teško da u timskom radu, date svoj maksimum, sposobnosti zaključivanja će vam oslabiti i vaša produktivnost biće svedena na minimum.

4. Onemogućen osećaj empatije

Usamljeni ljudi navikli su vremenom sami na sebe i ne umeju više da se emotivno povežu sa drugim ljudima, zbog toda oni više ne osećaju bol i patnju drugih ljudi. A sama činjenica da ne razumemo druge, ukazuje na to da više ni sebe ne razumemo najbolje.

Ako kod sebe primetite barem jedan od ovih simptoma, pozovite najbolje prijatelje ili članove porodice na večeru, okružite se ljudima i zapamtite jedan dan sa sobom je sasvim dovoljan!

Pročitajte i…Da li Nova godina zaista znači i novi početak?

Foto: Thinkstock

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TAKOĐE ZANIMLJIVO!

ESTETICA magazin

IDEJE ZA UREĐENJE DOMA