Hranom protiv Alchajmerove bolesti

by | jul 23, 2012

Alchajmerova bolest je najčešći oblik demencije odraslih ljudi i manifestuje se hroničnim i nepovratnim kognitivnim oštećenjima. Kako bolest napreduje, mozak gubi sposobnost da koristi glukozu kako bi dobio neophodnu energiju. Najnovija otkrića pokazuju da je moguće stvoriti hranu koju će mozak moći da koristi kao alternativni izvor energije i koja samim tim može da bude lek protiv Alchajmera. 

Američka kompanija Acera sprovela je istraživanje o uzrocima i razvoju Alcajmerove bolesti i stvorila kliničku hranu koja nosi naziv Aksona. Prilikom metaboličkih procesa obrađujući ovu hranu, jetra proizvodi prirodne komponente koje mozak koristi kao alternativne izvore energije. Rezultat je poboljšano pamćenje i kognitivne funkcije kod blagih do umerenih oblika Alchajmerove bolesti.

Istraživanja u ovoj oblasti i dalje se sprovode, a od sada je istraživački tim Acere ojačan i za ljude iz kompanije Nestlé, čiji je ogranak Nestlé Health Science u toj kompaniji i kako bi podržao tekuća klinička ispitivanja i razvoj proizvoda Aksone. Na ovaj način, Nestlé je proširio asortiman svojih proizvoda koji omogućavaju da se putem ishrane kontroliše i spreči nastanak bolesti.

Na taj način, zahvaljujući dugogodišnjem iskustvu u istraživanjima odnosa hrane i kognitivnih funkcija, istraživači mogu da doprinesu pronalaženju rešenja kojima se kontroliše opadanje kognitivnih funkcija. Jedno od potencijalnih rešenja je i nova industrija, između tradicionalne ishrane i farmaceutske industrije, kroz razvoj naučno zasnovanih i individualnih programa ishrane i oblikovanja novog pristupa upravljanju i prevenciji bolesti.

Aksona se već prodaje na američkom tržištu i koristi je oko 30.000 ljudi sa blagim ili umerenim oblikom Alchajmerove bolesti. 

Tagovi: