Categories Psiha

Infoklinika: Depresija i anksioznost – kako može pomoći geštalt psihoterapija

Ova rubrika, koju na našem portalu možete pratiti svakog ponedeljka od 12 h, realizovana je u saradnji sa emisijom Infoklinika koja se emituje nedeljom od 11 sati na kanalu Pink 3.

Šta je depresija, a šta anksioznost? Kako možemo prepoznati simptome i kako možemo sebi pomoći koristeći metode psihoanalize? Kakva je uloga geštalt psihoterapije u medicini? Odgovore na ova važna pitanja otkriva Milena Petković, geštalt psihoterapeut. Donosimo deo intervjua koji je s njom vodio Nemanja Velikić, autor i voditelj emisije Infoklinika, a intervju možete u celosti pogledati na linku ispod teksta.

Foto: unsplash.com

“Primaran fokus geštalt psihoterapije je na povećanju svesnosti. Koristi se fenomenološki metod pri kojem terapeut zajedno s pacijentom istražuje unutrašnji svet pacijentovog iskustva, odnosno, način na koji on doživljava svoj problem”, objašnjava Milena. “Postoje dva osnovna koncepta geštalt psihoterapije. To su koncepti organizmičke samoregulacije i kreativne adaptacije. Reč je o prirodnim, urođenim mehanizmima kojima naš organizam održava psihološki balans. Koncept organizmičke samoregulacije podrazumeva da kao bića imamo određene senzacije, svesnost o svojim potrebama, preduzimamo određene akcije kojima ih zadovoljavamo. Na taj način stičemo iskustvo telesnog, psihološkog i duhovnog hranjenja.

S druge strane, suočeni smo s raznoraznim poteškoćama, prinuđeni smo da se adaptiramo na raznorazne životne scenarije i uslove, na način da mi menjamo život, da život menja nas, da stičemo nove veštine, iskustva, potencijale i adaptiramo se na stvarnost kroz način kreativne adaptacije.

Infoklinika: Gde je u praksi primenjivo znanje geštalt psihologije?

Na psihoterapiju dolazi svako ko želi da započne put ličnog rasta i razvoja, ličnog napretka i samospoznaje, ali i svako ko ima određeni problem koji ne može samostalno da reši: ako se duže vreme oseća loše, nezadovoljan je, susreće se sa emocijama poput tuge, besa agresivnosti, ukoliko je narušena harmonija u njegovom porodičnom životu, partnerskim odnosima, ukoliko ima probleme u komunikaciji s drugima, ukoliko oseća strah, panične napade, anksioznost, depresiju…

Pročitajte i… Depresija i kako se izboriti s njom

Infoklinika: Depresija je veoma prisutna, što ne čudi s obzirom na savremeni životni stil, jurnjavu za karijerom i uspehom, materijalnim dobrima… Često se kaže da živimo u vremenu samoće, sve se ređe okrećemo ka porodici u potrazi za savetom ili utehom. Kako se pomoću geštalt terapije rešava problem depresije?

Najbitnije je postaviti tačnu dijagnozu.

Kod pacijenata koji boluju od depresije veoma često nema rečenica – tu je samo tišina. Kada postoje rečenice, najčešće su u pitanju žalbe na tugu, bezvoljnost, loše raspoloženje, gubitak koncentracije, gubitak zadovoljstva i uživanja u svakodnevnim aktivnostima, obavljanju poslova i hobijima… Tu su zatim problemi sa snom i sa apetitom.

Infoklinika: Na koji način se anksioznost razlikuje od depresije? Kako možemo prepoznati simptome anksioznosti?

To su uznemirenost, tenzija, napetost.

Infoklinika: Da li je moguće da se ti simptomi uklone uz pomoć razogovora, tj. uz pomoć psihoterapije?

Da, psihoterapija jeste terapija razgovorom, odnosno, terapija kontaktom. Svi pravci se danas slažu u jednoj stvari, a to je da je ono što je najreparativnije, najlekovitije, zapravo, odnos između terapeuta i pacijenta. Svest o tome da postoji problem već je početak rešenja. Radi se na osvešćivanju samog doživljaja i prihvatanju odgovornosti za to – na koji način pacijent doprinosti održavanju depresivnog raspoloženja.

Pročitajte i… Depresija me je ubijala, sto puta sam umrla i nisam mogla bez lekova. Ovo je moja priča

Infoklinika: Kako možemo sami sebi pomoći koristeći metode psihoanalize?

U današnjoj eri kontakta i komunikacije veoma je bitno da održavamo kontakt i sa samima sobom, da čujemo, osluškujemo, negujemo i volimo naše autentično biće. Ako postoji problem, osnovno je – da ga prihvatimo. Odgovorom na pitanje “Kako smo mi u našem problemu?”, na koji način utičemo na održavanje stanja i situacije u kojoj se nalazimo, daće nam i odgovore na pitanje “Kako je moguće drugačije?”.

Pročitajte i… Infoklinka: Šta su mentalne magle i zašto nastaju?

Zapratite nas na Viberu! Učestvujte u kreativnim razgovorima i prvi čitajte najinteresantnije vesti sa portala “Lepota i zdravlje”>>> http://www.viber.com/lepotaizdravlje

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TAKOĐE ZANIMLJIVO!

ESTETICA magazin

IDEJE ZA UREĐENJE DOMA