Life coach savetuje: Isprobajte tehnike posle kojih više nećete brinuti ni o čemu!

by | 7 septembra, 2016

„Ono zbog čega brinemo, najčešće nam se dogodi“. Kakvo je vaše iskustvo? Da su vam se i pored preterane brige ipak dešavale situacije koje niste želeli? Da li je istinita činjenica da ono što ne želimo najpre nam se desi? Može li se živeti bez brige, postoji li recepet za takav život? Imate li ponekad sumnju da ste sami izazvali situaciju upravo svojom brigom?

Priredila: Lidija Grujić, Holistic Life & Business Coach

Guliver/Getty Images

Guliver/Getty Images

KADA BRINEMO?

Kada je naša pažnja usmerena ka nekom problemu bilo da je iz prošlosti ili nam tek dolazi a pritom nemamo sve potrebne informacije često umemo da se nađemo u fazi zabrinutosti. Zabrinutost je zdravo stanje opisuje gde se nalazimo u odnosu na željeno. Zabriniutost može biti i podsticajna. Ona nas može navesti da naše znanje trenutno dopunimo novim. Da li ste sebi nekada rekli, „da bih postigla cilj moram ustati i naučiti kako se ovo radi“. Dakle, vaša zabrinutost vas je naterala da preduzmete akciju, da se usavršite u nečemu kako bi postigli uspeh u datoj situaciji.

Briga nastaje kada misaono ostajemo tu gde se nalazimo i ne preduzimamo akciju. Sigurna sam da vam se dešavalo da slušate sagovornika koji vam opisuje svoj problem, gde uočavate njegovu veliku brigu, a na kraju shvatite da on prepričava događaj iz prošlosti. Ova osoba „vuče rep svoje brige“. Nije retka pojava da brinemo za neke nastupajuće događaje. Tada najčešće sebe doživljavamo kao da nismo dorasli zadatku.

Briga preuzima ulogu nad nama i tako pozvana donosi nam hiljadu bespotrebnih pitanja. Sva ta pitanja najčešće osnažuju naše nedostatke što dodatno dovodi do unutrašnje tenzije. Osećaj nelagode kulminira i navodi nas na odluku, BORI SE ILI BEŽI. U ovom slučaju, reši problem ili odustani.

Guliver/Getty Images

Guliver/Getty Images

KAKO SE REŠITI BESPOTREBNE BRIGE?

Uvek možete nekome platiti da brine umesto vas. Naravno ovo je šala, koja je trebala da vas nasmeje. No, ako imate tu mogućnost vi je probajte. Ali ako želite da naučite da ne brinete savetujem sledeće. Postavite sebi sledeće pitanje: „Šta je razlog moje preterane brige?“ Da li smatrate da nemate dovoljno znanja za nastupajuću situaciju ili smatrate daokolnosti ne zavise isključivo od vas? Najpre budite sigurni da je briga bespotrebna, pozovite se na činjenice i razmišljnje kako da rešite problem.

Upitajte se: „Znam ili ne znam, zavisi li od mene ili ne zavisi od mene“. Ako vam manjka znanje, dopunite ga umesto da se energetski trošite, ako znate da nešto ne zavisi potpuno od vas, vi se pobrinite za onaj deo u kome ste vi ključna figura. Ako i pored toga i dalje
imate potrebu za brigom, savetujem da dublje istražite šta vas navodi da situaciju posmatrate kroz prizmu lošeg.

Možda je naučeno iskustvo koje se aktivira uvek kada ste pred nekom situacijom, možda je to model kako rešavate probleme. Uglavnom malo osoba će se odlučiti na promenu tek tako, već će promenu da poželi samo onda kada se nadje u situaciji koja je po svim kriterijumima više nepodnošljiva. Zato česti saveti tipa „prestanite da brinete jer briga ništa ne rešava“ najčešće budu beskorisni. Svakome je svoja briga najveća.

Pročitajte i… Evo tehnike koja će vam pomoći da dostignete harmoniju u životu

Koje su to tehnike za otklanjanje brige, pogledajte na sledećoj stranici…

Guliver/Getty Images

Guliver/Getty Images

TEHNIKA ZA OTKLANJANE BRIGA – Coacahing tehnika

Osamite se, imenujte vašu brigu. Na primer „brinem, hoću li biti pozvana na intervju za posao za koji sam aplicirala“. Jako je bitno da tačno znate ime brige. Potrudite se da u ovom momentu ne nalazite krivce, ili prekorevate vas same. Prihvatite činjenicu da je u ovom momentu tako kako jeste.

Opustite se onoliko koliko je to moguće. Budući da ste pod brigom, ne možete očekivati dubok mir, zato ne naprežite se. Napravite par dubokih udaha i izdaha.

Zamislite sebe kako ste rešili situaciju zbog koje toliko brinete. Recimo po navedenom primeru, zamislite da ste dobili informaciju da ste odabrani i da počinjete da radite. Nemojte ulaziti u razmišljanje kako je do toga došlo, već, samo zamislite da ste primili vest i da od ponedeljka krećete da radite.

Step back, sada imajući u obzir informaciju da ste dobili posao, počnite da premotavate film unazad.

– Šta ste radili par minuta pre saznanja da ste dobili posao?

– Šta i kako ste se ponašali tokom intervjua za posao?

– Kako ste izgledali i šta ste govorili tokom intervjua?

– Kako ste popunili CV, šta je sadržaj motivacionog pisma?

„Pogled u budućnost, donosi informacije koje nam u sadašnjem momentu nisu poznate“.

Dobijene informacije poslužiće vam kako da unapredite sebe u sadašnjem momentu, da vas navedu na akciju, koja je neopodna za uspeh.

Pročitajte i… O da, moguće je: Za samo MINUT “ispraznite glavu” i oslobodite se stresa

2 reagovanja na “Life coach savetuje: Isprobajte tehnike posle kojih više nećete brinuti ni o čemu!”

  1. Anaa kaže:

    Jako dobar tekst!Edukujte nas sto vise ovakvim,a ne ispraznim poput onih u kakvim se bermudama prosetala Kim ili kako Dzeni i,ored sve plastike i novca,uspeva da izgleda tako dobro u 47.godini:-)

  2. Jefimija kaže:

    Veoma koristan tekst. Briga može da nas uništi i unazadi kao malo šta u životu. Nažalost, u mentalitetu nam je da brinemo…

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.