Top 10 namirnica koje smiruju

by | 6 avgusta, 2014

Orasi snižavaju povišeni krvni pritisak, špargle i avokado obiluju vitaminom B koji deluje umirujuće, a crna čokolada podiže nivo hormona sreće u organizmu.

spargle

1. Špargle
Stres podiže nivo kortizola koji jača želju za hranom i samim time podiže rizik od debljanja. Žene u stresnim situacijama imaju pojačan apetiti za ugljnohidratima i slatkišima. Što se više jede prerađene hrane, to je i raspoloženje gore. Šećer brzo diže energiju, ali je i jednako brzo spušta. Bolje je da jedete špargle jer one obiluju vitaminom B koji deluje umirujuće.

2. Avokado
Slično kao i špargle, avokado obiluje vitaminom B koji deluje umirujuće i sadrži kalijum koji snižava krvni pritisak. Odličan je dodatak ishrani u stresnim situacijama i zbog toga što je bogat glutationom, antioksidansom zaduženim za sprečavanje apsorpcije masti koje uzrokuju oksidativni stres.

3. Borovnice
One sadrže antiokisadan antocijan koji povećava prokrvavljenost mozga i poboljšava kognitivne funkcije. Osim toga, obiluju vitaminom C koji ublažava posledice stresa. Istraživanja su potvrdila da ljudi koji pre stresnih situacija uzimaju vitamin C imaju niži nivo kortizola u organizmu i niži pritisak nego oni koji ga ne koriste.

4. Indijski orasi
Nizak nivo cinka u organizmu povezuje se s osećajem teskobe i depresijom, a možete ga nadoknaditi indijskim orasima. U porciji od 100 grama ima 5,78 miligrama cinka, a preporučena dnevna količina iznosi 7 mg za žene i 9,5 mg za muškarce.

5. Čaj od kamilice i zeleni čaj
Ovaj čaj smiruje i ublažava osećaj teskobe. On podiže nivo glicina, aminokiseline koja opušta nerve. Slično delovanje ima i zeleni čaj. On sadrži epigalokatehin galat (EGCG), antioksidans koji deluje opuštajuće. Istraživanja su potvrdila da su ispitanici koji su dobijali dnevnu dozu EGCG-a smireniji od onih koji su bili na placebu, a snimke moždanih talasa pokazale su opušteno stanje.

6. Crna čokolada
Ona je bogata magnezijumom i triptofanom koji smiruju nervni sistem. Odlično ublažava stres i osećaj teskobe jer podiže nivo serotonina, hormona sreće. Najbolji izbor je čokolada s visokim postotkom kakaa, piše Prevention.

7. Beli luk
Stres oslabljuje imuni sistem stoga su telu potrebne namirnice kao što je beli luk. On obiluje alicinom, prirodnim jedinjenjem koje sprečava nakupljanje masti u krvnim žilama i čisti toksine iz tela. Beli luk neutralizuje oksidativni stres, jača imunitet i smanjuje rizik od kancerogenih procesa.

8. Zobena kaša
Ona sadrži ugljenohidrate koji podižu nivo serotonina, hormona sreće u telu. Time popravlja raspoloženje i ublažava štetne posledice stresa. Takođe, obiluje beta glukanom koji jača imunitet.

9. Ostriga
Osim što su afrodizijak, ostrige baš kao i indijski orasi obiluju cinkom. Manjak ovog minerala povezuje se s depresijom i teskobom. Šest ostriga u proseku sadrži više od pola preporučenog dnevnog unosa cinka.

10. Orasi
Oni su bogati omega-3 masnim kiselinama koje podižu raspoloženje i poboljšavaju kognitivne funkcije mozga. Studije su potvrdile da ti sastojci smanjuju osećaj anksioznosti i ublažavaju simptome stresa te snižavaju povišeni krvni pritisak.

Izvor: 24sata.hr, Đ.S.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.