TV voditeljka se umalo otrovala zbog crnih plombi

by | 28 aprila, 2015

Džamela Džamil, britanska manekenka i TV voditeljka, poznata je po svom prelepom osmehu i savršenim zubima. Ipak, taj niz bisera ju je zamalo koštao života.

Foto: Getty

Foto: Getty

„Još od kada sam imala 21 godinu, redovno mi se dešavalo da se probudim naduvena sa osećanjem teškog mamurluka, iako ništa nisam pila. Glava mi je bila teška i bila sam konstantno premorena. Desilo mi se da takva dođem na posao, a da me šminkeri bukvalno oteraju kući zbog toga kako izgledam“, objasnila je Džamela.

Nakon nekoliko meseci, strahujući da boluje od neke opasne bolesti, Džamela je otišla kod privatnog lekara. Izvadila je krv i prvi nalazi su pokazali da ima povišen nivo žive u telu. Nakon što su doktori isključili sve druge razloge zbog kojih bi mogao

biti povećan nivo ovog metala u organizmu, doktori su došli do zaključka da problem leži u crnim plombama koje je Džemela stavila još u detinjstvu. Ukupno njih deset.

Ove plombe, poznatije kao „srebrne“ ili „metalne plombe„, prave se od amalgama i u upotrebi su preko 150 godina. Zapravo, verujemo da čak polovina vas koji ovo čitaju ima barem jednu amalgamsku plombu u ustima.

Amalgam je standardni materijal za pravljenje plombi, a najčešće se stavlja na zadnje zube jer je izuzetno izdržljiv zbog čega se češće koristi od onih „belih“ koje su estetski primamljivije. Pravi se od mešavine metala – srebra, kalaja i bakra. Ova vrsta plombi je zbog toga zabranjena u Švedskoj i Norveškoj, dok je u Finskoj i u Japanu njihova upotreba ograničena.

Kada se ove plombe stave ili uklone, živa može osloboditi paru koja se apsorbuje u krvi i plućima, a zatim se preko bubrega izbacuje urinom. U suštini, i pored toga što ih ima u metalnim plombama, zdravstveni problemi izazvani živom su vrlo, vrlo retki.

Samo 5% ljudi koji imaju crne plombe reaguju na njih tako što im se snizi prag bola i osetjlivosti u zubima. Ipak,

No, čini se da je Džamelin slučaj bio izuzetak od pravila. Zbog toga je ona odlučila da sve plombe zameni novim i od tada živi potpuno novim životom!

„Sve je drugačije, sada se osećam mnogo bolje. Nema ništa gore nego kada se osećate umorno, kada vas stalno boli glava, a treba da budete fit i zdravi“, srećno je dodala.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.