Zašto smo sujeverni?

by | 13 januara, 2012

Čak i oni koji se smatraju izuzetno racionalnim osobama i koji sa podsmehom gledaju osobe koje čitaju horoskope neće propustiti da kucnu u drvo „da nečuje zlo“, niti im je baš svejedno kada razbiju ogledalo.

Stručnjaci kažu da ljudi ne mogu izbeći da budu sujeverni – naš mozak je stvoren da pronalazi različite šablone u prirodi i da pokušava da ih objasni po sistemu uzrok-posledica. Zato će većina zaobići merdevine kada naiđu na njih, „za svaki slučaj“.

To je još jedan razlog za sujeverje koji se ogleda u poslovici – Bolje sprečiti nego lečiti. A ne treba zaboraviti ni faktor socijalizacije ni društveno-kulturni kontekst, jer nas okolina praktično od malih nogu uči nekim obrascima, zbog kojih napravimo tri koraka unazad kada nam crna mačka pređe put.

Pored onih univerzalnih verovanja, kao što su zabrana otvaranja kišobrana u zatvorenom prostoru, nošenja zečije šape, potkovice ili deteline sa četiri lista, koji su prisutno u skoro svakoj kulturi, postoje i neki individualni, u koje verujemo samo mi.

Tako su mnogi studenti položili ispite samo zahvaljujući nekoj srećnoj olovci ili jutarnjoj rutini, a neki su našli posao zbog srećne majice koju su nosili na razgovoru. Kako god, nauka je potvrdila da od toga ne možemo da pobegnemo.

Da li ste vi sujeverni? Podelite sa nama imate li rutine i amajlije koje vam donose sreću.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.