Oslobodite se gljivica: Zdravi nokti spremni za plažu!

by | 2 avgusta, 2019

Jedno od najneugodnijih oboljenja koja do izražaja dolaze tokom leta kada se izujemo u letnje sandale i papuče su gljivične infekcije noktiju na nogama. Verovatno i ne razmišljate o tome koliko vremena svakog dana provodite u zatvorenoj obući koja onemogućava vašem stopalu normalnu ventilaciju, a to je jedan od glavnih uzročnika ovih napasti zbog kojih ćete dane na plaži dočekati nespremni.

Gljivične infekcije noktiju se češće javljaju kod odraslih i veliki deo svetske populacije pati od tog problema. U početnoj fazi se najčešće javlja gljivična infekcija kože, koja se prepoznaje kao promena izgleda kože stopala, ili između prstiju na nogama. Koža je perutava i lagano crvena, a kasnije se mogu javiti jak svrab i mehurići (plikovi). U kasnijem stadijumu koža puca i stvara vlažne fleke na koži koje izazivaju jak bol.

Ova gljivična infekcija se u velikom broju slučajeva prenosi i na nokte i izaziva njihovo oštećenje i propadanje. Obično se oboljenje javlja na bočnim delovima nokta, kao i na slobodnom rubu i dovodi do promene boje nokta, koji postaje zadebljan i žute boje i počinje da se odvaja od ležišta nokta. Postepeno se gljivična infekcija širi i zahvata sve veći deo nokatne ploče.

Kako se dobijaju gljivične infekcije?

Gljivične infekcije su rezultat kako naslednih tako i faktora okoline. Češće se javljaju kod onih članova porodice koji imaju predispozicije za njih ali to ne mora biti slučaj. Glavni uzročnik gljivica na nožnim noktima su vlaga i mrak u kojima se stopala nalaze tokom najvećeg dela dana. To je naročit problem zimi, kada su stopala po ceo dan zarobljena u debelim čarapama i cipelama. Stopala se tokom celog dana znoje i tu se stvara idealna atmosfera za razvoj gljivica.
Gljivice su prenosive infekcije i lako ih možete zaraditi od drugih. Mogu se preneti pozajmljivanjem obuće jer se tokom hodanja stopala znoje i deo infekcije ostaje na njoj tako da će se vrlo verovatno preneti na onoga ko je sledeći bude koristio. Gljivice se mogu javiti i usled neodgovarajuće higijene ili čestog izlaganja noktiju vodi i vlažnim uslovima. Pod na bazenu, u sauni ili kupatilu može biti idealno mesto na kome ćete zaraditi gljivice.

Kako se boriti protiv gljivica?

Nelečene infekcije uzrokuju promenu boje nokta, bol i nelagodnost, a najbolje rešenje je svakako prevencija. Redovno i pravilno održavajte higijenu, trudite se da ne hodate bosi oko bazena, ne razmenjujte obuću sa drugima i trudite se da svojim stopalima što češće pružite priliku da slobodno dišu. Ukoliko ipak dođe do infekcije, važi pravilo slično bilo kom drugom zdravstvenom problemu – rana dijagnostika i pravovremeno lečenje su neophodni kako bi se sprečile dalje komplikacije i skratio proces lečenja. Postoje mnogi mitovi o prirodnim lekovima u vidu namernica koje koristimo u svakodnevnoj ishrani ali siguran način da se zaštitite i izlečite od gljivičnih napasti jesu specijalni serumi koje možete naći u apotekama.

Zapratite nas na društvenim mrežama FacebookInstagramYoutube i pridružite nam se na Viber public chatu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.