Categories Ginekologija, ZDRAVLJE

Ovo su najčešći razlozi za često kašnjenje menstruacije

Ne paničite ako vam menstruacija izostane. Trudnoća jeste potencijalni uzrok, ali postoji još mnogo razloga…

Da li ste sigurni u vezi sa datumom?

Mnoge devojke pomisle da im menstruacija kasni, ali se najčešće ispostavi da nisu dobro prebrojale dane. Pratite svoj ciklus na kalendaru. Prvi dan kada primetite krvarenje je prvi dan vašeg ciklusa, pa ga obeležite. Kako biste izračunali koliko je vremena prošlo od poslednje menstruacije, prebrojte unazad do tog dana. Imajte na umu da „normalan“ ciklus od 28 dana ne postoji uvek i kod svih žena. Mnoge žene imaju duži ciklus ili situaciju da im menstruacija jednog meseca dolazi 28. dana, a sledećeg meseca 32. Sve u rasponu od 21 do 35 dana je normalna pojava.

 

Da li ste u poslednje vreme izloženi velikom stresu?

Stres može da odloži početak ciklusa danima, nedeljama, pa čak i mesecima. Kada ste napeti, vaš organizam luči hormon koji se zove kortizol i ako je njegov nivo dovoljno visok, može da blokira stvaranje drugog hormona koji se zove Gn RH, koji reguliše vaš ciklus. Bez Gn RH-a, koji signalizira vašim polnim hormonima da počnu stvaranje unutrašnje obloge materice i oslobađanje jajne ćelije, nastaje vakuum u vašem ciklusu. Kada se nivo kortizola spusti, Gn RH ponovo raste i ciklus se vraća u normalu. Sve vrste stresa mogu da utiču na porast nivoa kortizola – pritisak na poslu, svađa sa dečkom, selidba… Čak i pozitivna trema koju osećate pred odlazak na daleki put ili neposredno posle veridbe može da ima isti učinak. Zato razmislite o stvarima koje vam se događaju u životu u poslednje vreme. Ako osećate napetost, primenite mere kako biste smanjili pritisak i dali sebi oduška. Dobro se preznojite na času zumbe ili se isključite na nekoliko minuta kako biste iskulirali uz melodije sa plej liste na svom iPod-u. Oh, i probajte da ne povećavate sebi nervozu brinući o tome kada će vam se ciklus normalizovati. To što niste dobili menstruaciju ne šteti vašem organizmu.

Pročitajte i… 5 znakova da je PMS ozbiljnija stvar nego što ste ikada mislili

 

Kliknite na sledeću stranicu…

2 komentara

  1. Imam cerku 23 god.menstruacija je pocela da izostaje pre 4 god.
    Pije tablete za dobijanje menstrualnog ciklusa,Cikloproginova.Zanima me da li ce moci da ima dece kada za to dodje vreme,inace ginekoloski je zdrava.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TAKOĐE ZANIMLJIVO!

ESTETICA magazin

IDEJE ZA UREĐENJE DOMA