Polifenoli- za više energije i bolje efekte vežbanja

by | 8 marta, 2019

Ubrzan tempo života i brojne svakodnevne obaveze zahtevaju da budemo u odličnoj psiho-fizičkoj kondiciji, pa je fizička aktivnost za sve nas postala potreba i imperativ. Verujemo da će i vama biti zanimljivo da otkrijete novog saveznika u postizanju forme i fit izgleda – polifenole. U pitanju su najmoćniji prirodni antioksidansi, koji predstavljaju novu globalnu zvezdu zdrave ishrane. Polifenoli imaju višestruke benefite, a između ostalog, njihovi pozitivni efekti osnova su svake fizičke aktivnosti i oporavka nakon zahtevnog treninga.

Na temu polifenola, razgovarali smo sa prof. dr Dejanom Čubrilom, profesorom medicinske fiziologije i specijalistom medicine sporta.

„Polifenoli direktno deluju na proces stvaranja energije u mišićima i ubrzavaju proces topljenja masti. Istraživanja su pokazala da namirnice bogate polifenolima imaju efekat smanjenja procenta masnog tkiva i gojaznosti. Takođe, polifenoli omogućuju bolju snabdevenost mišića kiseonikom, a više dostupnog kiseonika obezbeđuje dodatnu energiju i manje oštećenje mišića prilikom vežbanja“, objašnjava dr Čubrilo.

Upotreba polifenola pokazuje i pozitivno dejstvo na efekte vežbanja, sa smanjenjem upala i oštećenja mišića, kao i subjektivnim smanjenjem osećaja bola nakon intenzivnih treninga ili povreda.

„Svi smo nekad osetili bolove nakon jačeg vežbanja ili intenzivnije aktivnosti, što smo nazivali upalom. U pitanju je oštećenje mišićnih vlakana kao posledica nedovoljnog dotoka krvi i kiseonika za takav nivo opterećenja. Uz to, ključni problem predstavlja pojačanje procesa oksidacije i prekomerno stvaranje takozvanih slobodnih radikala. Polifenoli iz voća, povrća, semenki, mahunarki, začina i začinskog bilja čine najmoćniji sistem zaštite naših ćelija od destruktivnog delovanja oksidacije. Oni sprečavaju „rđanje“ ćelija i molekula u organizmu tako što se žrtvuju za ćelije, pri čemu oni propadaju, a ćelije ostaju netaknute od strane spoljašnjih negativnih uticaja“, pojasnio je dr Čubrilo i ove blagodeti polifenola.

Kako se snabdeti polifenolima za zdravu fizičku aktivnost?

Pre treninga počastite organizam polifenolima iz jednog reda crne čokolade (iznad 85% kakaoa). U toku vežbanja hidrirajte se hladnim čajem od đumbira, a nakon naporne fizičke aktivnosti, nagradite sebe sokom od borovnice sa dodatkom kurkume i cimeta.

http://polifenoli.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.