Istorijska odluka! Evropski parlament doneo predlog rezolucije za postepeno ukidanje eksperimenata na životinjama

by | 21 septembra, 2021
eksperimenti na životinjama

Predlog rezolucije poziva Evropsku komisiju da započne plan akcije kojom će se prekinuti eksperimenti na životinjama.

Ispisuje se istorija – Evropski parlament doneo je istorijski predlog rezolucije o postepenom ukidanju eksperimenata na životinjama. Rezolucija istovremeno poziva Evropsku komisiju da započne plan akcije za okončanje svih eksperimenata na životinjama, kako prenose Peta i Plant Based News. Glasanje je bilo gotovo jednoglasno: 667 je glasalo za, a tek 4 protiv rezolucije o eksperimentisanju na životinjama.

Važna odluka usledila je nakon dugogodišnjeg lobiranja PETA-a. Neprofitna organizacija kaže da ima 6,5 ​​milijona pristalica širom sveta. Ne čudi nas, jer cifre koje se pominju kada je u pitanju smrt životinja u laboratorijskim uslovima – zvuče strašno. Trenutno se oko 10 miliona životinja godišnje koristi u invazivnim eksperimentima u laboratorijima Evropske unije, prema udruženju Humane Society International. Naučnici eksperimentišu na majmunima, psima, mačkama, zečevima, pacovima i miševima.

Pročitajte i… Šta znače oznake cruelty-free i vegan?

Cilj predloga rezolucije je da da prioritet prelasku na naučne metode koje ne uključuju životinje, obuhvatajući istraživanja, regulatorna ispitivanja i obrazovanje. Takođe se poziva na povećano finansiranje istraživanja bez životinja.

U sporazumu je naglašeno da ispitivanja na životinjama ne predviđaju pouzdano ljudske reakcije. Na primer, više od 90 posto lekova i vakcina koji prođu testove na životinjama ne ostvare rezultate tokom kliničkih ispitivanja na ljudima, prema Centru za savremene nauke (CCS). Iz tih razloga istraživači su razvili druge metode, uključujući ljudske organe uzgojene u laboratoriji, virtuelne ljude i modele ljudskih čipova. Naučnici prilikom testiranja takođe koriste veštačku inteligenciju i 3D ispis ljudskih tkiva.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Plant Based News (@plantbasednews)

Te metode su obećavajuće jer se zasnivaju na ljudskoj biologiji, navodi se u saopštenju za javnost iz CCS-a. Takođe se mogu uvesti brže i po nižoj ceni od eksperimenata na životinjama. “Odbijanje takvih inovativnih pristupa značilo bi zastoj nauke”, izjavila je osnivačica PETA-e Ingrid Newkirk.

Zastupnica u Evropskom parlamentu Jytte Guteland rekla je u saopštenju: “Sada je u rukama Evropske komisije da utvrdi ovaj Plan akcije za čitavu EU, te očekujemo da će Komisija to postaviti kao prioritet na visokom nivou.”

To su zaista lepe vesti, za razliku od onih u Velikoj Britaniji koje su nas na vratili u srednji vek. Naime, prema Guardianu, Cruelty Free International (CFI) prošlog meseca je izjavio da su im iz Kancelarije za unutrašnje poslove rekli da britanska vlada “preispituje svoju politiku” kad je reč o ispitivanju na životinjama u vezi sa sastojcima koji se isključivo koriste u kozmetici. U Evropskoj uniji to je zabranjeno od 2013. godine, a u Velikoj Britaniji nezakonito od 1998. godine. Možda nakon ove rezolucije ipak odustanu od preispitivanja prethodnih dobrih odluka.

Priredila Andreja Pančur za ljepotaizdravlje.hr

Anna Shvets via Pexels

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.