8 stvari koje svaka žena mora da zna o prevenciji raka dojke

by | 28 jula, 2016

Rak dojke je jedan od najčešćih oblika raka kod žena, a javlja se ponekad i kod muškaraca. Postoji više faktora rizika koji mogu da povećaju šanse da obolite od raka dojke. Iako se rizik povećava s godinama, postoje preventivne mere kojih bi svaka žena, bez obzira na starost, trebalo da se pridržava.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Kako biste tumor dojke otkrili na vreme obratite pažnju na prve simptome i promene na vašem telu koje ne smete da ignorišete! Takođe, povedite računa i o stvarima koje povećavaju rizik od raka dojke. U nastavku pročitajte na koje to faktore rizika možete i sami da utičete…

Pročitajte i… Obratite pažnju na promene: Ovo su prikriveni simptomi raka dojke

1. Održavajte vitku liniju

Gojaznost i prekomerna težina povećavaju rizik od dobijanja raka dojke zato što masne ćelije proizvode nedovoljnu količinu estrogena, a to podstiče određene tipove karcinoma. Gojaznost povećava rizik od raznih oblika karcinoma, pa tako i od raka dojke i to za čak 30 – 60 odsto. Stoga povedite računa da se hranite zdravo i da budete redovno fizički aktivni kako biste uspešno održali vitku figuru.

Koje još stvari o prevenciji raka dojke svaka žena treba da zna pročitajte na narednim stranicama… 

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

2. Redovno vežbajte

Uz redovnu fizičku aktivnost ne samo što ćete održati vitku liniju, već ćete i smanjiti rizik od nastanka raka. Rezultati novijih istraživanja pokazuju da se rizik od oboljevanja kod žena koje vežbaju barem tri sata nedeljno smanjuje za čak 30 – 40 odsto. Preporučuje se od 45 do 60 minuta fizičke aktivnosti, pet dana u nedelji.

Pročitajte i… 10 stvari o trčanju koje bi svaka žena trebalo da zna

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

3. Zdravo se hranite

Opšte je poznato da i namirnice koje jedemo značajno utiču na naše telo i zdravlje. Brojna istraživanja su potvrdila kako crveno meso i šećer podstiču razvoj ćelija tumora. Povrće, s druge strane, ima potpuno suprotan efekt. Zeleno lisnato povrće deluje protivupalno i reguliše nivo estrogena u organizmu.

Pročitajte i… 10 namirnica koje mogu da izazovu rak

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

4. Izbegavajte alkoholna pića 

Prekomerno konzumiranje alkohola povećava rizik od kancerogenih bolesti, jer alkohol u organizmu proizvodi toksine koji oštećuju DNK. Ispijanje veće količine alkoholnih pića, naime, takođe utiče na jače i brže stvaranje estrogena, a time se povećava rizik od raka dojke. Čaša vina dnevno je dobra za vaše zdravlje, ali neumereno uživanje u alkoholnim pićima povećava šanse za pojavu karcinoma dojke.

Pročitajte i… Namirnice koje sprečavaju pojavu i razvoj raka

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

5. Ostavite cigarete 

Žene koje u svom domu i na radnom mestu nisu izložene duvansom dimu, imaju znatno manji rizik da obole od raka dojke. Prema novijim istraživanjima i pisanju američkih medija, 20 odsto od ukupnog smanjenja broja slučajeva smrti od raka dojke u Americi je moguće pripisati izbegavanju dima cigareta. Stoga, ako već niste – ostavite cigarete što pre!

Pročitajte i… Oprez i kad imate mrlje: Simptomi raka dojke nisu uvek isti!

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

6. Proverite da li je neko u vašoj porodici bolovao od raka dojke

Ako je neko u vašoj užoj porodici (majka, sestra, baka) oboleo od raka dojke, čak i ako niste nositelj spomenutih gena, šanse za oboljevanje od ove bolesti se udvostručuju. Ako u porodici ima više od jedne osobe koja je oboljela od raka dojke vaš rizik je trostruko veći! Zato se raspitajte i proverite da li je neko u vašoj porodici bolovao od raka dojke i obavezno obavestite i vašeg lekara o tome.

Pročitajte i… 6 namirnica koje su dobre u prevenciji raka dojke

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

7. Budite oprezni sa kontraceptivnim sredstvima

Iako nije naučno dokazano i potvrđeno, postoji verovatnje da oralno uzimanje kontraceptivnih pilula može povećati šansu od dobijanja karcinoma dojke. Takođe, ova teorija tvrdi da se rizik od raka smanjuje u trenutku prestanka njihovog korišćenja. Sa druge strane, pojedina istraživanja pokazala su da hormonska kontracepcija štiti od karcinoma jajnika i endometrijuma. Bilo kako bilo, nikako nemojte uzimati kontraceptivne pilule „na svoju ruku“ i obavezno se knsultujte sa svojim lekarom u vezi sa njihovim korišćenjem.

Pročitajte i… Glavni uzrok raka, infarkta i astme nalazi se u vašem domu!

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

8. Redovno radite samopregled dojke i odlazite na lekarske preglede

Pregledajte sami svoje grudi – kako vizuelno, tako i dodirom. Morate upoznati vaše grudi da bi uopšte mogli da primetite promene. Takođe, nemojte da se stidite da razgovarate sa svojim doktorom. On nije tu samo da vas upozori već i da vam objasni kako vaš način života utiče na vaše zdravlje. Morate se konsultovati sa njim oko svake nedoumice koju imate, a ukoliko primetite bilo kakkve promene na grudima, odmah posetite svog lekara.

Pročitajte i… Kako pravilno uraditi samopregled dojke

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.