Bez intimnog odnosa: 4 neobična načina zaraze polnim bolestima

by | 5 februara, 2016

Neke svakodnevne navike mogu dovesti do ozbiljnih virusa i bakterija…

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Ove svakodnevne stvari nam deluju bezopasno, ali su zapravo izvor bakterija i glavni prenosioci raznih virusa pa bi trebalo voditi računa kako ih koristimo i da ih ne delimo sa okolinom. Pogledajte 4 glavna prenosioca virusa:

Pročitajte i… Sedam neobičnih namena balzama za usne

Balsami za usne

Balsami za usne, grožđane masti, karmini, ali i cigarete su nešto što isključivo treba samo vi da koristite, ne smete da ih pozajmljujete od drugih, niti da ih drugima dajete na korišćenje.

Na koje još neobične načine možete da se zarazite polnim bolestima pogledajte na sledećim stranama… 

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Vlažni peškiri

Seksualno prenosne bolesti su zapravo bakterije i virusi i lako mogu da se nastane i razmnože na vlažnim predmetima, a peškir je idealno tlo za to!

Pročitajte i… Bakterijska vaginoza: Ženska polna bolest sa ozbiljnim komplikacijama

I kao što balzam nećete ni sa kim deliti, ista situacija je i sa peškirom! Nikako nemojte da koristite tuđi, jer vrlo lako možete da se zarazite trihomonijazom koja je sve samo ne prijatna vaginalna bolest!

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Solarijumi

Osim što narušavaju zdravlje kože, ova mesta su idelano tle za prenos seksualno prenosivih bolesti. Ako ste mislile da će UV zračenje u solarijumu uništiti sve bakterije, prevarile ste se. HPV virus će sasvim sigurno preživeti, a prenosi se kontaktom kože na kožu ili preko zaraženog objekta.

Pročitajte i… Oprez! Ove polno prenosive bolesti vrebaju u solarijumu!

Donji veš u solarijumu vas neće puno zaštititi jer virus humanog papiloma može da živi i na prstima i drugim delovima tela. Najbolje bi bilo da zaobiđete solarijum ili ako baš ne možete bez sunčanja, birate isljučivo salone koji maksimalno vode računa o higijeni.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Brijači

Koliko god bile u frci sa nedostatkom sopstvenog brijača, a pred nosom vam stoji brijač vaše sestre ili cimerke – ne posežite za istim!

Pročitajte i… Brijanje ili depilacija? Vreme je da se odlučite!

Tokom brijanja na koži se stvaraju sitna oštećenja i posekotine koje predstavljaju otvorena vrata za viruse! A putem krvi koja se recimo zadržala na površini žileta brijača koji ste upravo pozajmili od druge osobe lako možete da u svoj krvotok prenesete seksualno prenosivu bolest poput hepatitisa B!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.