Brinite o zdravlju svojih očiju

by | 30 januara, 2015

Oči koristimo svakodnevno i zaista su nam neophodne. Međutim, retko obraćamo pažnju na njih, sve dok se ne pojavi ozbiljan problem.

Foto: Pixabay, PublicDomainPictures

Foto: Pixabay, PublicDomainPictures

Oči se mogu umoriti i sušiti, a tada se obično i vid zamagli. Ponekad se čak dešava da vidite tačkice pred očima ili vas može zaboleti glava. Sve su ovo česta stanja koja se uglavnom sama poprave, ali ako potraju duže, morate potražiti pomoć oftalmologa.

Ukoliko provodite puno vremena pred računarom ili gledate dugo televiziju, oči vam se mogu umoriti, a vid zamagliti.

Korišćenje računara ne uzrokuje trajno oštećenje vida, ali može uzrokovati neprijatnost. Ako imate problem s očima koji niste rešili, korišćenjem računara se oči samo dodatno naprežu i umaraju. Uz to, kad se koncentrišete na rad ili gledanje televizije, ređe trepćete zbog čega vam se oči mogu isušiti. Ovaj problem pogoršava suv vazduh u zatvorenom prostoru.

Zamagljen vid noću

Postoje brojni razlozi zbog kojih vam se može zamagliti vid tokom noći. Na primer, umorni ste pa su i oči izmorene. Ako ste dalekovidi ili patite od astigmatizma, tokom dana ćete to moći da kompenzujete, ali kada se oči umore vid može postati zamagljen. Ako ste kratkovidi, pod normalnom rasvetom nećete primetiti problem, ali hoćete pri slabijem svetlu.

Suze u očima vam se mogu isušiti ako ste ceo dan u blizini radijatora ili klima uređaja. Zbog toga vam se vid može malo zamagliti, ali odmah nakon što trepnete bi se trebalo pročistiti.

Ako vam se vid konstantno magli, morate otići kod oftalmologa kako bi otkrio u čemu je problem.

Treperenje oka

Blefarospazma je trzanje mišića kapka koje obično uzrokuje stres ili umor. Ovo je često stanje koje se povremeno javlja, obično na istom oku ili na istom prostoru oko kapka. Vi možete trzanje jako osetiti, ali ljudi oko vas neće primetiti promene. Ovog problema se najlakše možete rešiti tako što ćete otići ranije na spavanje. Ako ni duže spavanje i odmor ne reše problem, postražite pomoć oftalmologa.

Tačkice pred očima

Tačkice koje ponekad vidite pred očima su vrlo česte i iritantne, ali prilično su bezopasne. Možete ih imati dugo, ali uglavnom spontano nestaju. Ponekad ovo može biti znak nečeg ozbiljnijeg – ako vidite nove tačkice ili iznenadno sevanje pred očima, ili ste delimično izgubili vid, to mogu biti znaci da su vam oči u opasnosti, pa bez odlaganja zakažite pregled kod lekara.

Dodatni saveti:

  • Kupus i šargarepa su veoma korisni za oči, pa ih zato treba jesti sirove. Možete piti i sokove od ove dve namirnice. Kada osetite umor u očima, skuvajte čaj od kamilice, a ohlađene filter kesice stavite na kapke i ostavite tako nekoliko minuta.
  • Nemojte konstantno da gledate u istu tačku, posebno kada gledate udaljene predmete. Dobro je trepnuti ili malo odmoriti oči.
  • Izbegavajte čitanje, pisanje ili rad u prostoru koji nije pravilno ili je nedovoljno osvetljen. Ako osetite težinu ili umor u očima, napravite pauzu i odmorite.
  • Zaštitite oči od prašine, dima, jakog sunca i vetra.
  • Uz redovne vežbe očiju, zadržaćete savršen vid. Jednostavan metod je pokretanje očiju levo-desno, gore-dole i okretanje u smeru kazaljke na satu, a zatim u suprotnom.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.