Četiri sigurna znaka da vam preti srčani udar

by | 17 decembra, 2015

Ako vaše telo želi nešto da vam kaže, koliko ga pažljivo slušate? Pratite li znakove koji vam ukazuju da nešto nije u redu? Pročitajte koja su to četiri sigurna znaka koja vode do srčanog udara.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Naše telo nam šalje signale za svaki zdravstveni problem sa kojim se suočava. Ipak, znakovi koje nam naše telo šalje kad prolazi kroz prehladu ili probavne smetnje nisu toliko važni kao oni koje nam šalje kad je u pitanju srce, a ignorisanje tih signala može biti smrtonosno.

Pročitajte i… I srce se regeneriše: Ovom hranom možete obnoviti organe u telu

Istraživači sa Djuk Univerziteta u Americi su nedavno objavili da je neprepoznatljivi infarkt miokarada (tihi srčani udar) mnogo češći nego što se to ranije mislilo. A, nažalost tihi srčan udar sa sobom nosi veoma visok rizik od smrti. Isto istraživanje je pokazalo da čak 200 hiljada Amerikanaca godišnje pretrpi srčani udar, a da to uopšte ne zna.

Na ove signale posebno treba da obrate pažnju oni koji imaju problema sa povišenim trigliceridima, povišenim holesterolom ili već uzimaju neke lekove. American heart association, je objavilo listu najčešćih simptoma srčanog udara.

Koji su to simptomi pogledajte na sledećoj strani…

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

1. Bol u grudima
Najčešći signal koji poručuje da nešto nije u redu jeste bol u grudima. Ako osećate oštar bol u smamom centru grudnog koša koji ne popušta nakon ni nakon nekoliko minuta i prodire sve do leđa, trebalo bi da se to pre javite lekaru.

2. Mučnina i znojenje
Ovi simptomi, takođe, mogu ukazivati na srčani udar u kombinaciji sa nekim drugim simptomima.

Pročitajte i… Trčanje eliminiše masne naslage i štiti srce od bolesti

3. Nedostatak vazduha/kratak dah/otežano disanje koje može da se pojavi uz bol u grudima ili nezavisno.

4. Bol u drugim delovima tela
Bol prozrokovana srčanim problemima može da se pojavi i u drugim delovima tela kao što su obe nadlaktice, leđa, vrat, vilica, pa čak i stomak. Bol u drugim delovima tela je češći simptom srčanog udara kod žena nego kod muškaraca. Žene češće osećaju i mučninu znojenje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.