Četiri zdravstvene prednosti stevije

by | 17 februara, 2013

Stevija rebaudiana, ili jednostavno stevija, bliska je rođaka suncokreta i raste u tropskim predelima Severne i Južne Amerike. U umerenoj klimi stevija može da se gaji kao kućna biljka. Poznata po svom izuzetno slatkom ukusu, stevija se koristi kao nekalorična zamena za šećer, pri čemu jedan listić daje efekat slatkoće kao dve grudve šećera, prema Državnom univerzitetu u Vašingtonu. Stevija može da bude korisna i u druge zdravstvene svrhe.

1. Prevencija dijabetesa

Stevija može da pomogne u prevenciji ili lečenju djabetesa tipa 2, prema studiji objavljenoj u časopisu „Journal of Physiology and Biochemistry“ u septembru 2012. godine. U studiji na životinjama, uvođenje rebaudozida A, aktivnog sastojka stevije, kao zamene smanjilo je nivo šećera u krvi i vratilo varenje vezano za enzime u jetri i distribuciju ugljenih hidrata skoro na normalan nivo. Ekstakt stevije takođe je poboljšao funkciju pankreasa. Ovi preliminarni rezultati podržavaju tradicionalnu upotrebu stevije kao prirodnog sredstva za regulisanje šećera u krvi.

2. Prevencija karcinoma

Sastojak stevije pod nazivom izosteviol može da pomogne u prevenciji nekih vrsta karcinoma, kaže se u studiji objavljenoj u časopisu „Life Sciences“ iz septembra 2005. Izosteviol je pokazao najviše prednosti među 12 sastojaka stevije koji su testirani, sprečavajući rast ćelija u kulturi tkiva ljudskih ćelija karcinoma. Ovaj sastojak stevije takođe je znatno smanjio upalne procese. Studija na životinjama objavljena u časopisu „Biological and Pharmaceutical Bulletin“ u novembru 2002. pokazala je da četiri različita sastojka stevije imaju jako dejstvo u sprečavanju upalnih procesa i kancerogenih svojstava supstance koja izaziva rak kože.

3. Niži krvni pritisak

Prednosti stevije u snižavanju krvnog pritiska pokazane su u studiji objavljenoj u časopisu „Clinical Therapeutics“ u novembru 2003. Učesnici između 20 i 75 godina starosti, svi sa blago povišenim krvnim pritiskom, uzimali su 500 miligrama steviozida tri puta dnevno u periodu od dve godine. Rezultati su pokazali pad od 6,6 odsto kod sistoličkog krvnog pritiska – gornjeg broja koji pokazuje pritisak u arterijama tokom srčanih kontrakcija, i smanjenje od 6,3 odsto kod dijastoličkog krvnog pritiska donjeg broja koji označava pritisak u arterijama tokom opuštanja srca. Istraživači su istakli da nije bilo negativnih propratnih efekata uzimanja stevije.

4. Antioksidantsko dejstvo

Stevija je je pokazala antioksidantsko dejstvo i štitila jetru i bubrege od oštećenja izazvanih dijabetesom u studiji na životinjama objavljenoj u časopisu „Journal of Diabetes Complications“ u novembru 2012. Ishrana u kojoj je tokom mesec dana kao zamena korišćen 4-procentni celi list stevije doveo je do sniženih nivoa određenih enzima jetre čija vrednost raste kada je jetra opterećena, i do viših nivoa antioksidantskih enzima u jetri. Došlo je i do poboljšanja funkcije jetre.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.